BiH
0

Suljkanović i Mićić o problemima povratnika u Janji

FENA
Janja
Janja
Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović razgovarao je danas s načelnikom Općine Bijeljina Mićom Mićićem o aktuelnim problemima građana ove lokalne zajednice. Poseban interes iskazan je za ekonomski održivu egzistenciju povratničke populacije pri čemu je istaknut problem skele u Janji.

Konstatovano je da je Općina već osigurala određena finansijska sredstva kojima je omogućeno trajno rješenje ovog problema, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Ostale su samo, kako se navodi, nejasnoće u vezi s graničnim prijelazom koji će se pokušati riješiti s Državnom graničnom službom BiH i Upravom za indirektno oporezivanje.

“U Bijeljini sam da bih pomogao u rješavanju problema vezanog za omogućavanje građanima Janje da koriste svoja imanja s druge strane Drine. Dragocjen je angažman načelnika Mićića koji je iskazao veliku spremnost da se ovaj problem riješi u što kraćem roku. Danas ću razgovarati na istu temu s predstavnicima Državne granične službe BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi se dokraja riješile sve nedoumice. Žalosno je što se diže panika zbog sitnih problema, a ni u jednom segmentu nije pohvaljena pomoć Općine Bijeljina povratnicima u ovu općinu što je ovdje za svaku pohvalu i odličan primjer kao što je i Doboj, rekao je potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović.

Razgovarano je i o sigurnosnoj situaciji u općini Bijeljina za koju je, i s aspekta ohrabrivanja procesa povratka, ocijenjeno da je na najvišem nivou.

Iskustvo Općine Bijeljina u projektima koje je realizirala može poslužiti kao primjer brojnim općinama u Republici Srpskoj, konstatovano je tokom razgovora.