{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović: Učinit ćemo sve da podstaknemo povratak Srba u dolinu Neretve

F
FENA
27.3.2012. u 16:29
0
2
Osmanović: Učinit ćemo sve da podstaknemo povratak Srba u dolinu Neretve
0
Osmanović: Učinit ćemo sve da podstaknemo povratak Srba u dolinu Neretve
Adil Osmanović
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas u Sarajevu igumana manastira Žitomislići Danila Pavlovića i paroha Parohije konjičke jereja Milana Bužanina.
Razgovarano je o stanju i problemima s kojima je suočena povratnička populacija srpske nacionalnosti u dolini Neretve, a posebno u Gradu Mostaru te razmatrane mogućnosti na pružanju podrške u projektima održivog povratka.

U tom kontekstu gosti su upoznali ministra o prioritetima i potrebama u rekonstrukciji stambenih i vjerskih objekata, zapošljavanju, putnoj infrastrukturi i elektrifikaciji.

Osmanović je iskazao snažno opredjeljenje za nastavak procesa povratka Srba u navedena područja i osiguranje uvjeta za njegovu održivost.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći da podstaknemo i pomognemo povratak, a naročito održivi povratak i zapošljavnje mladih. Osim uobičajenih programa za pomoć i samozapošljavanje, podsticat ćemo zapošljavanje ove populacije i u organe uprave i javna preduzeća. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica vam je na raspolaganju i za sve druge iskazane potrebe i prioritete, kazao je Osmanović.

Procjene su da se do sada u to područje vratilo oko šest hiljada Srba i postoji izražen interes za nastavak tog procesa.

Osmanović je prihvatio poziv da, u što skorije vrijeme, posjeti povratnička mjesta u dolini Neretve, saopćeno je iz Ureda za odnose sjavnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: