BiH
0

Završen projekt "Podrška manjinskom povratku u Mostar"

FENA
Mostar
Mostar
Svečano oblježavanje završetka projekta "Podrška manjinskom povratku u Mostar" kojim je za 45 porodica srpske nacionalnosti u tom gradu osigurana pomoć u poljoprivrednim pomagalima održana je danas u Željuši u Mostaru.

Projekt, koji je rezultat zajedničkog rada SAD-a, vlada oba entiteta i UNHCR-a, pružio je potporu održivom manjinskom povratku povratničkim porodicama srpske nacionalnosti u Mostaru, poboljšavanjem njihovih životnih uslova, kroz pomoć u poljoprivredi, odnosno nabavkom alata, stoke, sjemena, plastenika i sličnih poljoprivrednih potrepština.

Projekt je financiran preko Zavoda za stanovništvo, izbjeglice i migracije Ministarstva vanjskih poslova SAD-a u iznosu od 25.000 dolara, ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe FBiH i Republike Srpske u iznosu od po 35.000 dolara i UNHCR-a u iznosu od 10.000 dolara, a implementiran je od strane Catholic Relief Services (CRS).

Tom prilikom glavni zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za pitanja stanovništva, izbjeglica i migracije David Robinson kazao je kako se narod SAD-a uistinu osjeća privilegiranim jer ima mogućnost da participira u jednom ovakvom projektu, kao i drugim sličnim projektima koji se realiziraju na području Zapadnog Balkana.

"Jučerašnja donatorska konferencija u Sarajevu pokazala je da zemlje sudionice imaju političku volju da stave ljude na prvo mjesto te da kompleksne probleme rješavaju na pragmatičan način. Također, pokazala je nastavak solidarnosti međunarodne zajednice u radu na rješavanju ovih problema, a SAD-e su dio toga i ostat će dio tog procesa do njegovog završetka", kazao je Robinson, dodavši kako je treća stvar koju je konferencija polučila prikupljenje mnogo sredstva za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih osoba.

Predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne kazao je kako su se danas u Mostaru okupili i oni koji su sudjelovali na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, kako bi vidjeli konkretne rezultate na terenu kada je u pitanju održivi povratak.

"Ono što bi sada željeli da uradimo s revidiranom strategijom provedbe Aneksa VII, koju je usvojio Parlament BiH jeste, da je implementiramo kroz slične projekte kao što je ovaj u suradnji s ljudima koji su se već vratili u gradove poput Mostara", kazao je Mayne, dodavši kako je ovakva vrsta projekta veoma praktična i važna te je treba ponoviti u cijeloj BiH, ali na većoj razini i s većim brojem korisnika.

Direktor Catholic Relief Services (CRS) u BiH Jacob Hershman naglasio je kako je cilj projekta da ukaže na kontinuiranu potrebu da se pomogne manjinskim povratnicima u BiH te da je sretan jer CRS može povezati ljude koji su u potrebi s institucijama koje im mogu pomoći.

Kada govorimo o povratku u BiH, još uvijek nisu postignuti svi elementi da većina ljudi može ostati živjeti u svojim obnovljenim stambenim jedinicama, smatra gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Naglasio je kako je Mostar što se tiče obnove u velikoj potrebi te da očekuje veliku pomoć prilikom raspodjele donatorskih sredstava.

"Ono na čemu i moramo inzistirati i iskoristiti ovaj povoljni ambijent, jeste da prognanim i izbjeglim osobama, u skladu njihovim pravima,osiguramo konačna trajna rješenja, ali pod jednakim uslovima i uz jednaku podršku za za sve", kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić.

"Nakon jučerašnjeg dana i svih onih silnih virtualnih stotina miliona vratili smo se u stvarnost, a to je živ čovjek na terenu, istaknuo je ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš, naglasivši kako se nada da će ta obećana sredstva biti vrlo brzo i operativna.

Velika priča o povratku je jedno, stvarnost na terenu nešto drugo, a naš je cilj da omogućimo održivost povratka", dodao je Čordaš.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe FBiH Sulejman Alijagić kazao je kako Vlada FBiH i to ministarstvo u kontinuitetu podržavaju različite projekte kada je u pitanju održivi povratak i rekonstrukcija stambenih jedinica i u gradu Mostaru, a i u cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Današnjoj svačanosti koja je održana u kući povratnika Zorana Radovića, prisustvovala je i bivša visoka komesarka UN-a za izbjeglice Sadako Ogata.

Izaslanstvo SAD-a predvođeno glavnim zamjenikom pomoćnika državne sekretarke SAD-a za pitanja stanovništva, prognanika i migracije Davidom Robinsonom otišlo je danas i Sabornu crkvu u Mostaru te se susrelo s igumanom manastira "Žitomislić" Danilom Pavlovićem.