BiH
5

Suljagić: Zakon o pravima povratnika je historijski dokument

FENA
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
Koordinator Koalicije "Prvi mart" Emir Suljagić kazao je novinarima nakon što su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojili Zakon o pravima osoba koja se iz Kantona Sarajevo vraćaja u mjesta prijeratnog prebivališta, da je ovo historijski dokument.

"Ovim dokumentom su obuhvaćena sva prava svih onih koje se vrate na svoje prijeratno prebivalište od prava na penziju do boračke pomoći, zdravstvene zaštite kao i prava studenata na stipendije što dosad nije bio slučaj", pojasnio je Suljagić.

Radi se, kazao je, o cijelom nizu prava po svakom osnovu što je obuhvaćeno ovim zakonom zbog čega je ovo historijski dokument te je ocijenio da ovaj dan može biti "početak zakonske integracije cijele BiH i stvaranje jedinstvenog pravnog zakonskog prostora u ovoj zemlji".

S praktičnog stajališta, Koaliciji "Prvi mart, koja je radila na izradi zakona, ovo "daje krila", a Suljagić je najavio da će zatražiti usvajanje ovakvog zakona i na nivou Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog, Posavskog, Unsko-sanskog te Bosansko-podrinjskog kantona.

"Na kraju svega ovaj zakon ne predviđa povećanje budžeta zbog čega neće biti ni ugroženo kreditiranje iz Međunarodnog monetarnog fonada (MMF)", istaknuo je Suljagić.