BiH
2

Suljagić: Ovo je veliki dan za sve Bosance i Hercegovce

FENA
Sporazum o principima formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i BiH je potpisan i mi u Demokratskoj fronti (DF) imamo sve razloge da budemo zadovoljni, izjavio je za Agenciju FENA član Predsjedništva ove stranke Emir Suljagić.

"Nedoumice koje su postojale u vezi sa potpisivanjem sporazuma su rezultat našeg insistiranja da se u poglavlje koje se odnosi na izmjene ustava uvrsti eksplicitan stav da će i Ostali, odnosno nekonstitutivni narodi imati ista prava u institucijama ove države kao i konstitutivni narodi", rekao je Suljagić, dodajući kako "sad postoji dokument u kojem su se i Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica, zajedno sa nama u DF-u obavezali da će građane koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati tretirati kao posebnu, četvrtku konstitutivnu skupinu u BiH".

"To faktički znači da će kroz ustavne promjene i izmjene Izbornog zakona i svima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda biti omogućena ista prava. S tog stanovišta, ovo je veliki dan za sve Bosance i Hercegovce", rekao je član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić.

Sporazum "Programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini" potpisali su dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i predstavnika koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).