BiH
0

Sulejman Tihić uvjeren da se u junu ukidaju vize BiH

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Ministar vanjskih poslova Španije Miguel Moratinos jasno mi je rekao da će u junu na sastanku u Sarajevu, na kojem će biti razgovarano o Evropskoj uniji i zemljama zapadnog Balkana, biti zvanično objavljeno da se BiH ukidaju vize, kazao je predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić nakon susreta sa Steinbergom i Moratinosom.

Predsjednik SDABiH je sa Jamesom Steinbergom i Miguelom Moratinosom razgovarao i o ostalim pitanjima bitnim za BiH i njenu budućnost.

U razgovoru s njima Tihić je istakao da smatra da ovo nije dobro vrijeme da se razgovara o ustavnim promjenama.

"Svjedoci smo 2006. godine i činjenice da oni koji su potpisali aprilski paket, a koji su imali hrabrost da prave kompromise, nisu dobili izbore. Dobili smo takve opcije koje u posljednje četiri godine nisu ništa uradile", pojasnio je Tihić.

Predsjednik SDABiH istakao je da BiH ima lidere koji su pokazali da nisu spremni da prave kompromise.

"Zašto onda sada s njima nešto raditi. Sačekajmo izbore 2010. pa da onda oni koji dobiju legitimitet sjednu i razgovaraju", kazao je Tihić. Ipak, neke pozitivne stvari u BiH moguće je uraditi i prije izbora.

"Naprimjer, popis stanovništva, preostala pitanja u vezi s Brčko Distriktom i pitanje državne i vojne imovine", pojasnio je Tihić.

SDABiH je, podsjetio je, spremna na rješavanje i pitanje Ustava BiH.

"U aprilskom paketu imamo odredbe koje otklanjaju diskriminaciju, pa i u butmirskom paketu, ali drugi nisu za to", istakao je.

Na sastanku sa Steinbergom i Moratinosom trenutno je predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić.