{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sukobi unutar Saveza demobiliziranih branilaca KS

F
17.1.2010. u 16:45
0
11
Sukobi unutar Saveza demobiliziranih branilaca KS
0
Sukobi unutar Saveza demobiliziranih branilaca KS
Foto: Arhiv
Vanredna Skupština Saveza demobiliziranih branilaca Katona Sarajevo u subotu, 16. januara, usvojila je nekoliko zaključaka, saopćeno je u nedjelju iz ovog saveza.
U saopćenju se navodi da su delegati Skupštine Saveza dali jednoglasnu i bezrezervnu podršku Upravnom odboru Saveza i predsjedniku Upravnog odbora Saveza Emiru Plevljakoviću, "na njihovoj odlučnoj borbi protiv nosioca nezakonitih i kriminalnih radnji u Savezu demobilisanih boraca FBiH i na zakonskom procesuiranju bivših članova Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo kao i njihovih pomagača i zaštitnika".

"Napominjemo da su Kovačić Zlatan, Naser Islamović, Sulejmanović Samir i Ramić Sabahudin jednoglasnim Odlukama Upravnog odbora i Skupštine Saveza izbačeni iz istog početkom jula 2008. godine, te da nemaju pravo istupati u ime Saveza i organa Saveza kao i koristiti znak i naziv Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da protiv navedenih Kantonalno tužilaštvo Sarajevo privodi kraju istražne radnje po tri otvorena predmeta.

U saopćenju se ističe da su organizatori nelegalne Skupštine Saveza demobilisanih boraca FBiH Karić Munib i Hodžić Nijaz u Kovačić Zlatanu, Islamović Naseru, Sulejmanović Samiru i Ramić Sabahudinu našli dobre saradnike na uništavanju Saveza demobiliziranih branilaca Katona Sarajevo i Saveza demobilisanih boraca FBiH.

Navodi se da Karić i Hodžić, u cilju ostvarivanja ličnih interesa, nastoje okaljati i diskreditovati rukovodioce kantonalnih Saveza: Sarajevo, Zenica, Bihać i Mostar u čemu ne biraju metode i sredstva.

"Karić Munib i Hodžić Nijaz nisu legalni i legitimni predstavnici boraca-branitelja svojih kantona. U Srednjobosanskom kantonu egzistiraju samo dvije po Zakonu registrovane Općinske organizacije demobilisanih boraca, a Kantonalni Savez nikada nije ni registrovan. U Tuzlanskom kantonu je registrovan Kantonalni Savez, ali općinske organizacije nisu održavale Skupštine više godina (neke su zadnju Skupštinu održale 1998. godine), pa samim tim, a u skladu sa Zakonom o Udruženjima i Fondacijama pravno ne postoje", navodi se u saopćenju.

Skupština Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo zahtijeva od svih općinskih, kantonalnih, federalnih institucija i ovlaštenih lica tih institucija da rade u skladu sa Zakonom i da ne uvaže izmjene u rukovodstvima općinskih, kantonalnih i federalnih organizacija demobilisanih boraca-branitelja, "jer time daju podršku ljudima koji rade protiv Zakona i Statuta Saveza i interesa boraca- branitelja".

"Skupština Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo poziva sve demobilizirane borce-branitelje u Kantonu Sarajevo i Federaciju BiH na jedinstvo i da nam pomognu da iz svojih redova izbacimo ljude koji kaljaju ugled i ne rade u interesu demobiliziranih boraca-branitelja", navodi se u saopćenju Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo, koje potpisuje predsjednik Skupštine Saveza Muhamed Aljović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: