Održana vanredna skupština
0

Sukobi unutar Saveza demobiliziranih branilaca KS

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vanredna Skupština Saveza demobiliziranih branilaca Katona Sarajevo u subotu, 16. januara, usvojila je nekoliko zaključaka, saopćeno je u nedjelju iz ovog saveza.

U saopćenju se navodi da su delegati Skupštine Saveza dali jednoglasnu i bezrezervnu podršku Upravnom odboru Saveza i predsjedniku Upravnog odbora Saveza Emiru Plevljakoviću, "na njihovoj odlučnoj borbi protiv nosioca nezakonitih i kriminalnih radnji u Savezu demobilisanih boraca FBiH i na zakonskom procesuiranju bivših članova Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo kao i njihovih pomagača i zaštitnika".

"Napominjemo da su Kovačić Zlatan, Naser Islamović, Sulejmanović Samir i Ramić Sabahudin jednoglasnim Odlukama Upravnog odbora i Skupštine Saveza izbačeni iz istog početkom jula 2008. godine, te da nemaju pravo istupati u ime Saveza i organa Saveza kao i koristiti znak i naziv Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da protiv navedenih Kantonalno tužilaštvo Sarajevo privodi kraju istražne radnje po tri otvorena predmeta.

U saopćenju se ističe da su organizatori nelegalne Skupštine Saveza demobilisanih boraca FBiH Karić Munib i Hodžić Nijaz u Kovačić Zlatanu, Islamović Naseru, Sulejmanović Samiru i Ramić Sabahudinu našli dobre saradnike na uništavanju Saveza demobiliziranih branilaca Katona Sarajevo i Saveza demobilisanih boraca FBiH.

Navodi se da Karić i Hodžić, u cilju ostvarivanja ličnih interesa, nastoje okaljati i diskreditovati rukovodioce kantonalnih Saveza: Sarajevo, Zenica, Bihać i Mostar u čemu ne biraju metode i sredstva.

"Karić Munib i Hodžić Nijaz nisu legalni i legitimni predstavnici boraca-branitelja svojih kantona. U Srednjobosanskom kantonu egzistiraju samo dvije po Zakonu registrovane Općinske organizacije demobilisanih boraca, a Kantonalni Savez nikada nije ni registrovan. U Tuzlanskom kantonu je registrovan Kantonalni Savez, ali općinske organizacije nisu održavale Skupštine više godina (neke su zadnju Skupštinu održale 1998. godine), pa samim tim, a u skladu sa Zakonom o Udruženjima i Fondacijama pravno ne postoje", navodi se u saopćenju.

Skupština Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo zahtijeva od svih općinskih, kantonalnih, federalnih institucija i ovlaštenih lica tih institucija da rade u skladu sa Zakonom i da ne uvaže izmjene u rukovodstvima općinskih, kantonalnih i federalnih organizacija demobilisanih boraca-branitelja, "jer time daju podršku ljudima koji rade protiv Zakona i Statuta Saveza i interesa boraca- branitelja".

"Skupština Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo poziva sve demobilizirane borce-branitelje u Kantonu Sarajevo i Federaciju BiH na jedinstvo i da nam pomognu da iz svojih redova izbacimo ljude koji kaljaju ugled i ne rade u interesu demobiliziranih boraca-branitelja", navodi se u saopćenju Saveza demobiliziranih branilaca Kantona Sarajevo, koje potpisuje predsjednik Skupštine Saveza Muhamed Aljović.