Demobilisani borci
0

"Šišić ne može govoriti niti se predstavljati u ime Saveza"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni Savez demobilisanih boraca saopćio je danas da Mehmed Šišić ne može govoriti niti se predstavljati u ime Saveza demobilisanih boraca jer je, odlukom Skupštine, isključen iz svih organa Saveza.

"Na redovnoj Skupštini Federalnog saveza donesena je Odluka o prihvatanju prijedloga Suda časti o isključenju Mehmeda Šišića iz svih organa Saveza u cilju zaštite digniteta porodice svakog demobilisanog borca odnosno njihove djece zbog javnosti poznatog slučaja Šišić - uposlenica u kantonalnom Savezu demobilisanih boraca Zenica. Tako da Mehmed Šišić ne može govoriti niti se predstavljati u ime Saveza demobilisanih boraca", saopćeno je.

Iz federalnog Saveza demobilisanih boraca ističu da je Skupština donijela Odluku o provođenju izbora unutar Saveza demobilisanih boraca, koji treba da budu završeni do kraja aprila ove godine na svim nivoima Saveza.

Oni podsjećaju da je jedan od kriterija da borce u organima Saveza mogu predstavljati oni koji su proveli dvije i više godina u Oružanim snagama ARBiH.

"Prema mojim informacijama, od prisutnih jučer na sastanku u Zenici, ako izuzmemo Almira Tutića, sva trojica skupa ne mogu zadovoljiti taj kriterij. Dakle, sva trojica skupa (Mehmed Šišić, Emir Plevljaković i Salih Bučuk) nemaju 24 mjeseca provedenih u Armiji RBiH. Znam da imaju neke potvrde i rješenja, koja se ne poklapaju s činjenicama, ali su koristeći poziciju u Savezu došli do tih rješenja", navodi se u saopćenju što ga potpisuje predsjednik Skupštine Munir Karić.

U saopćenju se ističe da kao prioritet "u ovom momentu Savez ima da, sa svojim borcima, učini sve kako bi naš Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica opstao".

"Sastanci tipa jučerašnjeg imaju za cilj, prije svega, da se skrene pažnja javnosti u tom pravcu da bi ta grupa s dijelom vlasti ukinula Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica", navodi se.

Federalni Savez demobilisanih boraca ističe da će organi Saveza sa svojim borcima istrajati na provođenju odluka Skupštine Saveza.

"To su i jučer pokazali borci Zenice," ističe se u saopćenju odaslanom u povodu sastanka demobilisanih boraca koji je u četvrtak održan u Zenici.