BiH
7

Sukob nadležnosti između sudova: MUP RS podnio izvještaj Tužilaštvu u Doboju protiv predsjednika CIK-a

Piše: A. B.
Ahmet Šantić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ahmet Šantić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) danas je Okružnom tužilaštvu Doboj podnijelo izvještaj protiv predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Ahmeta Šantića, jer je odbio postupiti po naredbi Suda, odnosno dostaviti policijskim službenicima MUP-a RS traženu dokumentaciju u vezi sa zloupotrebom biračkog prava.

Kako su za Klix.ba kazali iz MUP-a RS, Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS danas je Okružnom tužilaštvu Doboj podnijela izvještaj protiv predsjednika CIK-a zbog počinjenog krivičnog djela neizvršavanja sudske odluke iz člana 371 Krivičnog zakona RS.

"Vršeći funkciju predsjednika CIK-a BiH, Šantić je 14. septembra 2016. godine odbio postupiti po Naredbi Osnovnog suda Derventa od 9. septembra ove godine", navode iz MUP-a RS.

Podsjećamo, policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS u četvrtak, 15. septembra, su uhapsili šest osoba na području općine Derventa zbog sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanja isprava i zloupotrebe biračkog prava.

Sumnjiči ih se da su falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje su registrirali najmanje 1.471 birača koji glasa putem pošte iz inozemstva i takvu dokumentaciju dostavili CIK-u BiH.

Osnovni sud u Derventi izdao je Naredbu o oduzimanju spornih prijava glasača iz CIK-a, ali je 14. septembra CIK odbio postupiti po naredbi Suda i policijskim službenicima MUP-a RS odbio predati traženu dokumentaciju.

Tužilaštvo BiH: Sukob nadležnosti između sudova

Centralna izborna komisija BiH negira da MUP RS ima bilo kakvo pravo od njih tražiti izuzimanje dokumentacije, a posebno jer se radi o glasačkom tijelu te da oni mogu postupiti jedino po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, o čemu su MUP RS-a obavijestili 8. septembra 2016. godine.

"Centralna izborna komisija BiH se pismeno obratila Sudu BiH i informirala ga o aktima koji su dostavljeni od MUP-a RS. U pismu Sudu BiH se navodi da CIK BiH očekuje upute Suda BiH o postupanju u vezi s naredbom Osnovnog suda u Derventi. O svemu navedenom smo obavijestili i Tužilaštvo BiH uz poziv da preuzme istragu koja se vodi u Derventi, a sve imajući u vidu činjenicu da je došlo do hapšenja i uzimanja prava određenih osoba zbog sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanja isprava i zloupotrebe biračkog prava, a što eventualno može dovesti i do uskraćivanja biračkog prava pojedinim osobama, što je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH", navode iz CIK-a BiH.

Iz Tužilaštva BiH za naš portal su potvrdili da su primili dopis CIK-a, zajedno s pratećom dokumentacijom.

"Iz dopisa i prateće dokumentacije proizilazi postojanje sudske naredbe Osnovnog suda u Derventi. Imajući u vidu navedeno, vjerovatno se radi o sukobu nadležnosti između sudova, za čije rješavanje je u skladu s Članom 7. stav 3. tačka d) Zakona o Sudu BiH, jedino nadležan Sud BiH", navode iz Tužilaštva BiH.

S druge strane, iz Suda BiH su nam kazali da trenutno ne raspolažu bilo kakvim informacijama kada je u pitanju izuzimanje dokumentacije iz CIK-a BiH, a što je tražio MUP-a RS, te da do njih još uvijek nije stiglo nikakvo obavještenje niti dopis CIK-a.

Očekuje se reakcija Okružnog tužilaštva Doboj

Nakon što je MUP RS podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu Doboj o predsjedniku CIK-a BiH o odbijanju dostavljanja dokumentacije, očekuje se reakcija i dalje postupanje nadležnog Tužilaštva Doboj.

Podsjećamo, MUP RS je u Derventi uhapsio šest osoba, među kojima su većina matičari i jedan advokat, zbog sumnje da su falsifikovanjem dokumentacije pripremili teren za prevaru na predstojećim lokalnim izborima.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna od uhapšenih osoba je zaposlena u Matičnoj službi u Općini Derventa, a ostale su matičari u mjesnim kancelarijama na području derventske općine. Sumnja u prijave za glasanje pojavila se sredinom prošlog mjeseca kada su objavljeni podaci o broju glasača za Derventu.