BiH
100

Sukob Dodika i Čavića: Jedan drugom spočitavaju kriminal i ubistva

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Aktuelni i bivši predsjednici RS-a, Milorad Dodik i Dragan Čavić i u nedjelju su nastavili verbalni rat prijetnjama o međusobnim krivičnim prijavama.

Nakon što je Čavić u subotu optužio Milorada Dodika da je umiješan u nezakonite poslove s Litvancima u Fabrici glinice "Birač", protiv kojih je podnesen izvještaj težak 100 miliona KM, Dodik je u nedjelju uzvratio optužbom da je Čavić u vrijeme dok je bio predsjednik RS-a pomilovao jednog od vođa kriminalnog miljea Darka Eleza.

Čavić je uzvratio da očekuje onda da Dodik podnese i krivičnu prijavu zbog ubistva Bobana Blagojevića iz Laktaša, koji je 1998. godine pretučen do smrti, nakon što je izvrijeđao Dodika, a do dan danas to ubistvo nije rasvjetljeno.

Dodik Čaviću zamjera i izjavu u vezi s dešavanjima u Srebrenici 1995. godine.

"Čaviću bi bilo bolje da odgovori zašto je bez saglasnosti suda pustio Eleza. Zato će sada dobiti krivičnu prijavu pa nek odgovara. I zašto je potpisao izvještaj o Srebrenici pa ga sada muslimani podržavaju, kad otvorite sve federalne novine, njegova slika", rekao je aktuelni predsjednik RS-a u izjavi banjalučkoj Alternativnoj televiziji.

Dragan Čavić tvrdi da se ne plaši krivične prijave i da priželjkuje suđenje.

"I očekujem naravno da će to da uradi. Očekujem onda i da podnese krivičnu prijavu za ubistvo Bobana Blagojevića, da se i to riješi", kazao je on.

Vjeruje da će, dođe li do spora, nakon najavljene krivične prijave, on biti pobjednik.