BiH
11

Čavić: Ne mogu da vjerujem kako se predsjednik RS-a odnosi prema ljudima

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ocijenio je danas da Milorad Dodik “više nema nikakve mjere”, a što je, kako kaže, najtragičnije, predsjednik je svih građana u RS-u.

Komentirajući optuže koje je predsjednik RS-a sinoć iznio na jednoj lokalnoj televiziji u Istočnom Sarajevu, da je Mirko Šarović, kako je ustvrdio, naručio ubistvo generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva "Jahorina" Riste Jugovića 2002. godine na Palama, Čavić kaže da s pozicije bivšeg predsjednika RS-a uopće ne može da vjeruje da se Dodik, koji obavlja visoku funkciju, na taj način odnosi prema ljudima.

"Kao predsjednik RS-a izreći kvalifikaciju da je bivši predsjednik RS-a Mirko Šarović, koji je i bivši ministar u Vijeću ministara BiH, naručio ubistvo Riste Jugovića, jest politička kvalifikacija bez presedana ne samo ovdje već i za regiju", rekao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ako je, kaže, Dodik imao dokaze za svoje optužbe na račun Šarovića, trebao je da ih da policiji, pravosuđu, odnosno tužilaštvima te da se obrati javnosti samo onda kada je krivica dokazana.

"Ovako je, zbog dnevnopolitičkih potreba, ugled jednog čovjeka i njegove porodice stavljen na doboš", upozorio je Čavić.

Kada je Dodik već otvorio ovo pitanje, Čavić ga pita zašto onda nikada nije govorio o Bobanu Blagojeviću “koji je brutalno ubijen u Laktašima 1999. godine, nakon što je izvrijeđao Milorada Dodika u društvu Mile Đukanovića u hotelu “San””.

"Do danas nije utvrđeno ko je ubio tog čovjeka", kazao je Čavić i upitao Dodika zašto nikada nije pitao za ubistvo Milana Vukelića u Banjoj Luci, “koji je ne samo optuživao bivšeg direktora Zavoda za izgradnju Čedu Savića i ljude i gradske vlasti Banje Luke, već i Milorada Dodika da je pokrovitelj građevinske mafije”.

"Do danas nije utvrđeno ko je ubio Milana Vukelića, a prije nekoliko dana je bilo sedam godina otkako mu je, očigledno po narudžbi, postavljen eksploziv pod vozilo", rekao je Čavić.

"Dodik ne zna ni da se zacrveni, a mi svi treba da se crvenimo zbog njega", rekao je predsjednik NDP-a i naveo da je Dodikov istup bez ikakve mjere i morala.

Najnovija optužba predsjednika RS-a, kako navodi, nije upućena samo Šaroviću.

"Od Dodika se još mnogo toga može očekivati, pa i da svi sutra budu optuženi za nešto, kako se izbori budu približavali", zaključio je Čavić.