BiH
41

Čavić: Opozicija u RS-u je jedinstvena, Dodik poslije izbora mora otići

Anadolija
Dragan Čavić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS), lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik Narodne skupštine RS Dragan Čavić, komentirajući najave u zamahu opozicije u tom bosanskohercegovačkom entitetu, kaže da predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) poslije izbora 2014. godine moraju otići sa scene, te da je to, gledajući iz ugla opozicije, definitivno moguće ostvariti.

Mada su Opći izbori u BiH tek za godinu dana, neformalna kampanja je, očekivano, startala već nakon sezone godišnjih odmora. Nameću se i pitanja ima li alternative Dodiku? Analitičari se slažu da opozicija u RS može da sruši Milorada Dodika, ali samo ujedinjena.

"Realno, postoje objektivne šanse da se desi stvarna promjena na izborima iduće godine", kaže Čavić u razgovoru agenciju Anadolija.

Poručuje da je opozicija u RS jedinstvena, te da ju Dodik ne može razbiti, pa makar nudio i novac.

"Imali smo više razgovora, predstavnici svih opozicionih partija, i postigli smo načelni dogovor o zajedničkom nastupu. Ja nemam nikakve dileme da ćemo imati pojedinačne kandidate za zajedničkog člana Predsjedništva BiH, za predsjednika RS. Mislim da će biti široka koalicija, jedna lista od više stranaka, i za Parlamentarnu skupštini BiH, nastojimo da napravimo koalicione liste i za Narodnu skupštinu RS", govori Čavić.

Razgovori su, podsjeća, dosta puta vođeni.

Mnogi žele promjene

"Kako sada stvari stoje, to ide u pravcu koji daje izvjesnost da će doći do potpunog koalicionog dogovora na vrijeme, a da bi se u same izbore ušlo zajednički. To je već samo po sebi dovoljno snažna poruka prije svega SNSD-u i njihovim kandidatima za naredne izbore", govori bivši čelnik RS-a.

Kaže da računa i na Srpsku demokratsku stranku (SDS) iako je SNSD sa tom strankom partner u državnoj vlasti.

"Apsolutno da, računamo na njih. Razgovaramo, ti razgovori idu dobrim putem, mislim da će sve to ići u dobrom pravcu", ocijenio je poznati opozcionar u RS.

Iduće godine će, tvrdi Čavić, biti skoro devet godina kako je na vlasti struktura sa SNSD-om na čelu, te Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Socijalistima.

"Tih devet godina je bilo dovoljno da se upoznaju njihove dobre i loše strane. Stvoren je dovoljno snažan blok opozicije, a s druge strane, ambijent koji je stvoren zbog njihovih političkih i ekonomskih promašaja, ne ide im na ruku", istakao je Čavić.

Komentirajući česte Dodikove optužbe kako se zavjera protiv njega priprema u inozemstvu, optužujući opoziciju da praktično predstavlja operativce antisrpskih stranih agentura, Čavić odlučno kaže da "to ne može proći".

"Ne mogu proći te isprazne priče. Te kvalifikacije su demaskirane, to više ne prolazi, ta vrsta retorike sigurno više neće imati utjecaja na ishod izbora. To je već sada jasno, a jasno je bilo i na prošlim lokalnim izborima. Sve ono što je rađeno od ozbiljnih anketa u proteklom periodu, pa i u posljednje vrijeme, pokazuje da takve vrste pitanja uopšte ne opredjeljuju ishod izbora", govori Čavić.

Ljudi su, istakao je Čavić, opterećeni ekonomsko-socijalnim problemima i promašajima ove vlasti.

"Siguran sam da mnogi žele promjene, to je potpuno jasno", rekao je Čavić.

Dodik ne može razbiti opoziciju

On je na kraju odbacio mogućnost da opozicioni blok bude razbijen unosnim ponudama vladajućeg SNSD-a koji, ipak, kontrolira sve resurse u RS, odnosno da Dodik nastavi vladati u partnerstvu sa eventualno jednom strankom aktuelne opozicije.

"To u ovim okolnostima uopšte više nije moguće! Mogu sa sigurnošću da kažem za blok stranaka u kojem se mi nalazimo i s kojima pregovaramo, da je teško bilo koga okrenuti u tom pravcu. Mislim da je opozicija ovaj put odlično konsolidovana, sa odličnim iskustvom s lokalnih izbora kada samo praktično zbog zajedničke podrške kandidatima za načelnike opština i zajedničkog djelovanja uopšte napravili ogromne promjenu na lokalnim izborima. Nastavit će se taj trend i nije realno očekivati nešto mimo toga", zaključio je Dragan Čavić.

Dragan Čavić, rođen je 10. marta 1958. godine u Zenici. U politiku je ušao 1997. godine kada je pristupio Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), gdje je ubrzo izabran za potpredsjednika i na toj funkciji je ostao do juna 2004. godine kada, nakon ostavke tadašnjeg predsjednika, preuzima mjesto vršioca dužnosti šefa stranke, koju obavlja do marta 2005. godine i izbora za predsjednika SDS-a.

Na toj poziciji je ostao do kraja 2006. godine kada podnosi ostavku, nakon što je izgubio izbore. Bio je predsjednik RS od novembra 2002. do novembra 2006. godine.

Posebno je ostao upamćen u vremenu djelovanja Komisije za istragu događaja u Srebrenici. Komisija je objavila izvještaj u oktobru 2004. u kojima je potvrdila 8731 nestalih i poginulih osoba sa područja Srebrenice.

Dragan Čavić se kao predsjednik Republike Srpske tada obratio javnosti putem televizije i priznao da su srpske snage pobile nekoliko hiljada civila u Srebrenici, kršeći međunarodno pravo, istakavši da je Srebrenica crno poglavlje srpske historije.