{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šuhra Malić: Majke su u Kravici nosile samo ranjeno srce i cvijeće

A
29.3.2014. u 11:40
4
23
Šuhra Malić: Majke su u Kravici nosile samo ranjeno srce i cvijeće
4
Fuad Malić, Srebreničanin, ubijen je u julu 1995. godine u Zemljoradničkoj zadrugi u Kravici.
Šuhra Malić (Foto: Anadolija)
Šuhra Malić (Foto: Anadolija)


Nakon 19 godina njegova majka, Šuhra Malić, našla se pred Osnovnim sudom u Srebrenici zbog optužbi za narušavanje javnog reda i mira, kada je 13. jula prošle godine s drugim članicama Udruženja "Srebreničke majke" nastojala obilježiti mjesto stradanja žrtava genocida, među kojima je i njezin sin.

Sedam mezara, sinova i bratića, Šuhra Malić obilazi redovno u Memorijalnom centru u Potočarima. Nakon što ju je sud danas oslobodio optužbi, Malić je, u izjavi za Anadolu Agency (AA), kazala kako joj danas sude zato što je željela položiti cvijeće na mjesto stradanja svoga sina.

Šuhra Malić (Foto: Anadolija)
Šuhra Malić (Foto: Anadolija)


"Šta su majke nosile, pa da meni sude? Ima li igdje mitraljeza na slikama, puška, zolja, bomba? Samo ranjeno srce i cvijeće da položimo. I ne daju. Hatidža Mehmedović je prerezala žicu i mi smo prošle. A kad smo prolazile, policajci su nas nogama i laktovima udarali", rekla je Malić.

Fotografiju svoja dva sina, Suada i Fuada, koji su ubijeni u julu 1995. godine, Šuhra Malić danas je, iako su je pokušali odvratiti od toga, okačila oko vrata kada je krenula na sud.

"Za ovo mi se sudi. Ovo su moje oči iz glave, moj sud i zakon. Ko će meni zabraniti da nosim slike u sud? Kad umrem, nek' mi ove slike stave na prsa. To su moji sinovi, moja djeca", naglasila je Malić.

Majke nisu nikoga tužile, iako su ih policajci udarali, rekla je Malić. Majke su samo prošle sa cvijećem u rukama.

Šuhra Malić (Foto: Anadolija)
Šuhra Malić (Foto: Anadolija)


"Moj muž i ja bili smo prvi povratnici. Sada žele da nam zabrane da idemo na mjesta gdje su naši najbliži stradali. Danas su me pitali da li ću opet ići i ja sam im rekla da sam skoro nepokretna, ali ću ići i dalje. Makar me na kolicima gurali. Dok sam živa", poručila je Malić.

Podsjećamo da je obustavljen sudski postupak pokrenut protiv Šuhre Malić, jer je dokazano da nije počinila prekršaj koji joj se stavljao na teret. 

Ona je nedavno dobila poziv za saslušanje u Osnovnom sudu u Srebrenici zbog ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula prošle godine. U pozivu je pisalo da je Malić okrivljena za narušavanje javnog reda i mira u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.  

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: