BiH
84

Malić: Sudi se majci koja je položila cvijeće na stratištu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Srebreničanka Šuhra Malić dobila je poziv za saslušanje u Osnovnom sudu u Srebrenici zbog ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 2013. godine, kada je s drugim članicama Udruženja "Srebreničke majke" namjeravala obilježiti mjesto stradanja žrtava genocida.

U pozivu stoji da je Malić okrivljena za narušavanje javnog reda i mira u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica zbog čega bi mogla biti kažnjena kaznom od 200 do 800 KM.

Malić je danas u izjavi za Agenciju Fena kazala da joj je bilo teško kada je dobila poziv te da će se odazvati pozivu Suda.

"Kad sam dobila poziv plakala sam, jer mi je teško i na tom mjestu su mi ubili sina. Sudi se majci koja je otišla da položi cvijeće na stratištu. Taj dan nisam bila naoružana, samo sam imala štap u ruci, jer ne mogu da hodam bez štapa", kaže Malić.

Predsjednik Suda u Srebrenici Hajrudin Halilović potvrdio je u izjavi Feni da je Osnovni sud u Srebrenici uputio poziv Šuhri Malić iz Potočara za usmeni pretres 25. marta ove godine.

Razlog je, kako je naveo, navodno narušavanje javnog reda i mira 13. jula 2013. godine za vrijeme javnog skupa u Zemljoradničkoj zadruzi OKO Kravica.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović naglasila je u izjavi Feni da je u Kravici ubijeno 1.200 osoba bošnjačke nacionalnosti te da su preživjele žrtve spremne sve učiniti za svoju djecu koja su nevino ubijena.

"Mi smo otišli da položimo cvijeće na stratiše gdje su ubijeni naši najmiliji, na to imamo pravo", kazala je Mehmedović.

"I 13. jula prošle godine Šuhra Malić je dobila udarce od policajaca koji nam nisu dali da priđemo stratištu. I od tog dana ona je svakim danom sve više bolesna. Ona se osjeća poniženo, jer njeno je dijete tu ubijeno i ona je dobila udarce na tom mjestu", dodaje Mehmedović.