Akcija "Knez dva"
0

Sudski policajac privremeno udaljen iz službe

SRNA
Okružno tužilaštvo Banja Luka
Okružno tužilaštvo Banja Luka
Sudski policajac iz Banje Luke Drago Đenić, koji je osumnjičen da se bavio zelenaštvom i iznudama, privremeno je udaljen iz službe, rečeno je Srni u Sudskoj policiji Republike Srpske.

Okružno tužilašto Banja Luka naložilo je pokretanje istrage protiv Đenića u okviru akcije "Knez dva".

"Osnovano se vjeruje da njegovo dalje prisustvo šteti interesima službe da i dalje ostane na radnom mjestu na kojem je raspoređen, a sve do okončanja navedenih postupaka", navodi se u rješenju koje je donio direktor Sudske policije Željko Dragojević, a kojim se Đenić privremeno udaljava iz službe.

Centar javne bezbjednosti Banja Luka je 24. augusta Okružnom tužilaštvu podnio izvještaj protiv Đenića i o počinjenom krivičnom djelu davanja mita.

Protiv Đenića se već pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci vodi krivični postupak zbog falsifikovanja istrage. Optužnica o ovom krivičnom djelu potvrđena je 17. jula.

Banjalučko Okružno tužilaštvo vodilo je istragu protiv Đenića, jer je pretukao Tanju Dragoljić, ali je 29. marta 2012. godine istraga obustavljena nakon što oštećena nije predložila krivično gonjenje osumnjičenog.

"Na osnovu svega navedenog, a imajući u vidu da bi dalje prisutvo Drage Đenića na radnom mjestu u Sudskoj policiji štetilo interesima službe, riješeno je kao u dispozitivima ovog rješenja", navodi se u rješenju.

Udaljenje službenika Sudske policije iz službe može trajati do okončanja krivičnog postupka.

Banjalučko Okružno tužilaštvo predložilo je danas Osnovnom sudu u ovom gradu određivanje pritvora Dragi Đeniću /1967/ iz Banje Luke zbog sumnje da se bavio zelenaštvom.

Akcija Okružnog tužilaštva Banja Luka i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kodnog naziva "Knez dva" počela je u nedjelju, 23. septembra, kada je uhapšeno više lica sa područja Banjaluke zbog sumnje da su izvršili krivična djela zelenaštvo, iznuda i pranje novca.

Uhapšeni su osumnjičeni da su ta krivična djela počinili od 2006. do septembra ove godine i time oštetili veći broj lica na području Banje Luke.

Osnovni sud u Banjoj Luci odredio je pritvor od mjesec dana trojici uhapšenih u akciji "Knez dva" - Branislavu Smiljaniću, Sandru Kaurinu i Slavku Todoroviću, potvrdila je Srni portparol Suda Maja Vulić.