Okružno tužilaštvo Banja Luka
0

Predložen pritvor za zelenaše uhapšene u akciji "Knez dva"

SRNA
Okružno tužilaštvo Banja Luka predložilo je Osnovnom sudu u ovom gradu određivanje pritvora Branislavu Smiljaniću (36) i Sandru Kaurinu (37) iz Banje Luke, te Slavku Todoroviću (43) nastanjenom u Banjoj Luci i Novom Sadu, koji su uhapšeni u akciji "Knez dva".

Osoba D.Đ. (45) iz Banje Luke, koje je također obuhvaćeno ovim izvještajem, trenutno je nedostupno organima gonjenja.

Tužilac je predložio pritvor za uhapšene zbog sumnje da je Smiljanić počinio krivična djela zelenaštvo, iznuda i pranje novca, Kaurin zelenaštvo i iznudu, a Todorović iznudu, saopćeno je iz Okružnog tužilaštva.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te da će ponoviti krivično djelo.

O prijedlogu za određivanjem mjere pritvora odlučit će sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Akcija Okružnog tužilaštva Banja Luka i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kodnog naziva "Knez dva" započeta je prije dva dana, kada je uhapšeno više lica sa područja Banjaluke zbog sumnje da su izvršili krivična djela zelenaštvo, iznuda i pranje novca.

Uhapšeni su osumnjičeni da su ta krivična djela počinili od 2006. do septembra ove godine i time oštetili veći broj lica na području Banje Luke.