Haški tribunal
0

Suđenje Zdravku Tolimiru počet će 26. februara

FENA
Početak suđenja Zdravku Tolimiru, bivšem visoko rangiranom dužnosniku vojske bosanskih Srba (VRS), zakazan je za petak 26. februara, saopćeno je u srijedu iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Tolimir je posljednji optuženi u pritvoru ICTY-a čije suđenje treba početi. Održavanje pretpretresne konferencije zakazano je za četvrtak 25. februara.

Tolimir se tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja počinjenih između jula i novembra 1995. protiv Bošnjaka u Srebrenici i Žepi, istočna Bosna i Hercegovina.

Tokom razdoblja na koje se odnosi optužnica Tolimir je bio pomoćnik zapovjednika za obavještajno-sigurnosne poslove glavnog štaba VRS-a. Na tome položaju Zdravko Tolimir je bio jedan od sedam pomoćnika zapovjednika koji su bili izravno odgovorni zapovjedniku tog štaba Ratku Mladiću.

U optužnici se navodi da je Tolimir počinio genocid kad je po prijekom postupku pogubljeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka iz Srebrenice.

Optužen je za sudjelovanje u ubojstvu Bošnjaka koji su privremeno bili zatočeni na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika nakon pada srebreničke enklave.

U optužnici se navodi da je, među više od desetak incidenata ubojstava velikih razmjera, Tolimir nadgledao odred VRS-a koji je po prijeko postupku pogubio više od 1.700 muškaraca i dječaka Bošnjaka na vojnoj ekonomiji Branjevo i u domu kulture u Pilici.

Tužiteljstvo navodi da je Tolimir bio član zločinačkih pothvata s ciljem da se ubiju vojno sposobni muškarci i silom ukloni bošnjačko stanovništvo iz Srebrenice i Žepe.

Među drugim navedenim članovima ovih zločinačkih poduhvata bili su Vujadin Popović, Radivoje Miletić, Milan Gvero, Vinko Pandurević, Ljubiša Beara, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin. Svima njima se trenutno sudi pred ICTY-em i oni čekaju na izricanje presude.

Prvobitna optužnica protiv Tolimira je potvrđena 10. februara 2005., a objelodanjena 25. februara 2005. Uhićen je 31. maja 2007. i prebačen u pritvor ICTY-a 1. juna 2007.