ICTY
0

Počelo suđenje oficiru vojske RS Zdravku Tolimiru

FENA
Zdravko Tolimir (Foto: AFP)
Zdravko Tolimir (Foto: AFP)
Uvodnom riječju tužilaštva, u Haškom tribunalu u petak je počelo suđenje nekadašnjem visokom oficiru Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, koji se tereti za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Tužilac Nelson Thayer je na početku svog izlaganja rekao da je Tolimir tokom rata u BiH "izdao svetu obavezu o poštovanju pravila rata", kojoj je učen tokom službovanja u JNA i Vojsci Republike Srpske. - Tolimir je nastojao da se uspostavi monoetnička srpska država, a znao je da time krši sva pravila oficirskog ponašnja kojima je učen. On je pomogao i nadzirao pogubljenje hiljada muškaraca i dječaka u Srebrenici, naveo je tužilac.

Tužilac je dodao i da je Tolimir "izdavao naređenja i davao prijedloge koji su kasnije provođeni".

Tužilaštvo je najavilo da će tokom suđenja dokazati da je rukovodstvo Srba u BiH 1992. smislilo način kako da prisilnim protjerivanjem natjera muslimane da napuste Srebrenicu i Žepu, kao i planove kako da se Drna eliminiše kao granica između dvije srpske države.

Tolimir, koji je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske RS-a, tereti se za učešće u ubistvu muslimana koji su privremeno bili zatočeni na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika, poslije pada srebreničke enklave.

On je posljednji optuženi u pritvoru kome je počelo suđenje, a u bjekstvu su još uvijek Ratko Mladić i Goran Hadžić, prenose agencije.