Sud BiH
0

Suđenje za zločine u Trusini

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je povod ubistava koja su se 16. aprila 1993. dogodila u Trusini (općina Konjic) pogibija pripadnika odreda “Zulfikar".

Vahidin Čomor, koji je od sredine aprila 1993. godine bio u Operativnoj grupi (OG) “Igman” ABiH, pojasnio je da je za ubistva u Trusini saznao istog dana kada su se desila, dok je bio u selu Parsovići, gdje je bila smještena komanda 45. brigade ABiH.

“Čuo sam da je povod ubistvima bio jer je neki komandir čete Specijalnog odreda za posebne namjene (SOPN) ‘Zulfikar’ poginuo. Načelnik štaba nije mi rekao ko ih je pobio. Podrazumijevalo se da su ih ubili pripadnici SOPN-a”, kazao je svjedok, dodavši da je o tome obavijestio komandu OG-a “Igman”.

Čomor je rekao da je 15. aprila 1993. godine u komandi OG-a “Igman” održan sastanak radi deblokade Konjica, na kojem je Hasan Hakalović, komandant 45. brigade ABiH, iznio plan napada, te zatražio pojačanje. Svjedok je kazao da je Hakaloviću pridodato nekoliko jedinica, među kojima i vod odreda “Zulfikar”, prenosi BIRN.

Svjedokov zadatak 16. aprila 1993. godine, kako je pojasnio, bio je da vidi je li vojni put kojim su se snabdijevale manevarske jedinice ugrožen, kao i da li je uspostavljena odbrambena linija bataljona iz Prozora i 45. brigade ABiH.

Borbena djejstva prema Trusini, pojasnio je svjedok, izvedena su iz dva pravca. Čomor je rekao da je napadom iz jednog pravca komandovao Seid Padalović, te da su u napadu iz tog pravca učestvovali i pripadnici odreda “Zulfikar”.

“Zapovijed za napad izdao je Hasan Hakalović. Vidio sam naredbu u komandi 45. brigade”, kazao je Čomor.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju. Svjedok je pojasnio da je optuženi Bojadžić dio odreda odveo u Parsoviće i nije više mogao njima zapovijedati.

Prema iskazu svjedoka, koji je pohađao Vojnu akademiju, pripadnike koji su pridodati nekoj jedinici, u slučaju da naprave neko krivično djelo, kažnjava komanda kojoj su pridodati, a ne njihov komandant.

Svjedok je govorio o akciji “Trebević 3”, koja je imala za cilj otkrivanje svih krivičnih djela na području općine Konjic, a prvobitno je uključivala istraživanje ratnih zločina u Trusini i Grabovici.

Međutim, svjedok tvrdi da je Trusinu i Grabovicu prekrižio Jusuf Jašarević, koji je u to vrijeme bio načelnik Uprave bezbjednosti Štaba Vrhovne komande ABiH, uz obrazloženje da će za to biti formirani posebni istražni timovi. Jašarević je svjedočio na ovom suđenju 5. decembra prošle godine, kada je rekao da je za Trusinu kao mjesto čuo nekada poslije rata.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 3. februara ove godine.