BiH
0

Sud BiH: Nastavak suđenja za zločin u Trusini

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je čuo da je u Trusini (općina Konjic) u aprilu 1993. godine u kući izgorio Smiljko Krešo, te da mu je sin ubijen.

Svjedok Said Demirović je ispričao da je drugi sukob između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u rejonu Buturović Polja, u koji spada i selo Trusina, počeo u aprilu 1993. godine, nakon prekida primirja.

Demirović, koji je bio rezervni policajac u policijskoj stanici u Buturović Polju, rekao je da je za ubistva u Trusini saznao ubrzo, te je čuo da su to uradili “Zukini”. "Kazali su da je Smiljko Krešo izgorio u kući, a da mu je sin Pero ubijen. Pričalo se i da je Stipe Ljubić ubijen. Čuo sam da su se on, Pero Krešo i još dvojica predali. Strijeljani su, tako se pričalo", rekao je svjedok.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, navedeno je u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, dok je Ališpagi na teret stavljeno to što, kao komandant odreda, nije kaznio podređene vojnike koji su počinili ubistva.

Svjedok Demirović je govorio i o prvim sukobima kada je HVO u martu 1993. godine napao na Buturović Polje.

"Počelo je napadom na naše kuće sa susjednih brda. PAM je tukao čitav dan, a bili su i minobacači. Bilo je ranjenih i oštećenih objekata. Svi su napustili Buturović Polje, civili i vojno sposobni muškarci", ispričao je svjedok, dodavši da je napad trajao jedan dan.

Nakon tog napada, kako je rekao svjedok, dogovoreno je primirje, a poslije tri dana u Buturović Polje se vratilo oko 25 muškaraca, među kojima su bili svjedok i optuženi Hakalović.

Demirović je kazao da je primirje trajalo oko 20 dana, a muškarci su u tom periodu napravili zemunice i rovove, te čuvali stražu.

"Hakalović je noćio u mojoj kući. Bio je tu oko deset dana. Otišao je ali ne znam gdje, rekao je svjedok", istaknuvši da nije čuo da je Hakalović učestvovao u napadu na Trusinu.

Poslije svjedočenja Demirovića, optuženi Salčin se obratio Sudskom vijeću rekavši da je bez razloga u pritvoru više od dvije godine.

"Ja, kao ni moj advokat nismo kontaktirali svjedoke, niti smo htjeli da utičemo na njih. Bio sam u Trusini – zločin je napravljen. Nisam ga ja počinio", kazao je Salčin, te zamolio Sudsko vijeće da ozbiljno razmisli o ukidanju pritvora.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 2. mart ove godine, prenosi BIRN Justice Report.