{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Nastavak suđenja za zločin u Trusini

F
27.2.2012. u 17:30
0
0
Sud BiH: Nastavak suđenja za zločin u Trusini
0
Sud BiH: Nastavak suđenja za zločin u Trusini
Sud BiH
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je čuo da je u Trusini (općina Konjic) u aprilu 1993. godine u kući izgorio Smiljko Krešo, te da mu je sin ubijen.
Svjedok Said Demirović je ispričao da je drugi sukob između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u rejonu Buturović Polja, u koji spada i selo Trusina, počeo u aprilu 1993. godine, nakon prekida primirja.

Demirović, koji je bio rezervni policajac u policijskoj stanici u Buturović Polju, rekao je da je za ubistva u Trusini saznao ubrzo, te je čuo da su to uradili “Zukini”.
"Kazali su da je Smiljko Krešo izgorio u kući, a da mu je sin Pero ubijen. Pričalo se i da je Stipe Ljubić ubijen. Čuo sam da su se on, Pero Krešo i još dvojica predali. Strijeljani su, tako se pričalo", rekao je svjedok.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, navedeno je u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, dok je Ališpagi na teret stavljeno to što, kao komandant odreda, nije kaznio podređene vojnike koji su počinili ubistva.

Svjedok Demirović je govorio i o prvim sukobima kada je HVO u martu 1993. godine napao na Buturović Polje.

"Počelo je napadom na naše kuće sa susjednih brda. PAM je tukao čitav dan, a bili su i minobacači. Bilo je ranjenih i oštećenih objekata. Svi su napustili Buturović Polje, civili i vojno sposobni muškarci", ispričao je svjedok, dodavši da je napad trajao jedan dan.

Nakon tog napada, kako je rekao svjedok, dogovoreno je primirje, a poslije tri dana u Buturović Polje se vratilo oko 25 muškaraca, među kojima su bili svjedok i optuženi Hakalović.

Demirović je kazao da je primirje trajalo oko 20 dana, a muškarci su u tom periodu napravili zemunice i rovove, te čuvali stražu.

"Hakalović je noćio u mojoj kući. Bio je tu oko deset dana. Otišao je ali ne znam gdje, rekao je svjedok", istaknuvši da nije čuo da je Hakalović učestvovao u napadu na Trusinu.

Poslije svjedočenja Demirovića, optuženi Salčin se obratio Sudskom vijeću rekavši da je bez razloga u pritvoru više od dvije godine.

"Ja, kao ni moj advokat nismo kontaktirali svjedoke, niti smo htjeli da utičemo na njih. Bio sam u Trusini – zločin je napravljen. Nisam ga ja počinio", kazao je Salčin, te zamolio Sudsko vijeće da ozbiljno razmisli o ukidanju pritvora.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 2. mart ove godine, prenosi BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: