BIRN
0

Suđenje za zločine u Drvaru

FENA
Na suđenju za zločine počinjene na području Drvara, svjedok Tužilaštva BiH je pred Sudom BiH kazao da je optuženi Ratko Dronjak bio upravnik u logoru Kamenica, gdje su, prema njegovim saznanjima, pojedini stražari maltretirali ratne zarobljenike.

Draško Rodić, nekadašnji vojni policajac Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), pred Sudom BiH ispričao je da je tokom 1992. godine nekoliko puta tražio dozvolu od optuženog Dronjka da posjeti ratne zarobljenike u logoru Kamenica. Svjedok je dodao da se pričalo po Drvaru da stražari maltretiraju ratne zarobljenike u logoru Kamenica.

“Čuo sam da su Dragan Rodić zvani Šaula i izvjesni ‘Kinez’ maltretirali zarobljenike”, kazao je Rodić.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti od 1992. do 1995. godine.

U optužnici se navodi da su u tim objektima civili i ratni zarobljenici bili izloženi mučenju, premlaćivanju i ubijanju. Dragan Rodić zvani Šaula, nekadašnji stražar i komandir smjene straže u logorima na području Drvara, prvobitno je bio optužen s Dronjkom, ali je nakon priznanja krivnje osuđen na osam godina zatvora.

Svjedok Rodić je kazao da je od prijatelja saznao da su u logoru Kamenica bili zatvoreni ugledniji muslimani iz Bosanskog Petrovca.

“Kolega iz Petrovca, Hamdo Ferizović molio me da odem u zatvor Kamenica jer je tamo bio pritvoren ‘Zika’, koji je prije rata držao kafanu, i da mu odnesem cigarete. Pitao sam upravnika Dronjka i on je dozvolio. Nisu mi poznati razlozi zašto je bio tamo. Vjerovatno jer je bio obrazovan i mogao je imati uticaja na druge muslimane”, dodao je svjedok.

Ifet Hukanović, drugi svjedok Tužilaštva na ovom ročištu, ispričao je da je saznao da su mu brat i bratić 1992. godine mučeni i ubijeni u Kamenici, nakon što su bili zarobljeni u šumi Galaja, u blizini Sanskog Mosta.

“Informaciju da su mi brat i bratić mučeni i ubijeni u Kamenici saznao sam od srpskih policajaca”, kazao je Hukanović, prenosi BIRN - Justice Report .

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juli.