{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uloženi materijalni dokazi za zločine u Drvaru

F
15.8.2011. u 17:08
0
4
Uloženi materijalni dokazi za zločine u Drvaru
0
Uloženi materijalni dokazi za zločine u Drvaru
Sud BiH
Na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, Tužilaštvo BiH uložilo je deset materijalnih dokaza, za koje je odbrana optuženog kazala da su neautentični i nerelevantni.
Džemila Begović, tužiteljica Tužilaštva BiH, uložila je set materijalnih dokaza iz 1992. i 1993. godine, koji se uglavnom odnose na naredbe komande Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), kao i izvještaje Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ o planu rada Vojne policije u otkrivanju i hvatanju grupe od 15 pripadnika Armije BiH (ABiH).

Između ostalog, uložena su i dva materijalna dokaza SJB-a Ključ, iz kojih se saznaje da 15 zarobljenih pripadnika ABiH treba da bude prebačeno u logor Kamenica kraj Drvara.

U naredbama Drugog krajiškog korpusa VRS-a navedena je organizacija i funkcionisanje logora Kamenica, kao i postavljanje Ratka Dronjka za njegovog komandanta.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine.

Kako se navodi u optužnici, u tim objektima civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Nakon izvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva, odbrana optuženog Dronjka uložila je primjedbu o autentičnosti i relevantnosti, smatrajući da uloženi dokazi nemaju direktno veze sa optuženim.

“Nigdje se u dokazima ne spominje moj branjenik, a i tamo gdje se navodi piše da je Dronjak bio komandant logora, što nije istina. Ratko Dronjak je bio upravnik logora Kamenica, pa tako ulažem prigovor o autentičnosti dokaza”, objasnio je Slobodan Perić, branilac optuženog.

Uz Dronjka, optužen je bio i Slavko Rodić, nekadašnji stražar i komandir smjene straže u logoru Kamenica, ali je on u oktobru 2010. priznao krivicu, te je osuđen na osam godina zatvora.

Kako navodi BIRN Justice Report naredno ročište zakazano je za 18. august 2011.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: