Sud BiH
0

Suđenje za zločin u Kravici Neškoviću i Iliću

FENA
Na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločin u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je bio raspoređen za strijeljanje Bošnjaka u Kravici, ali da on nije pucao u zarobljenike, prenosi BIRN.

Svjedok NI110, bivši pripadnik Specijalnog odreda policije Šekovići Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS-a), ispričao je kako je u julu 1995. godine, tokom boravka na području općine Srebrenica, saznao da će muškarci Bošnjaci biti pobijeni.

"Znali smo da će muškarci biti odvojeni od žena i djece, a zatim likvidirani. (...) Naš zadatak je bio da se razvrstamo od hangara Zemljoradničke zadruge u Kravici do Sandića i da muškarce iz šume koji se budu predavali sakupimo na jednu livadu", rekao je svjedok, dodajući da su nakon toga zarobljenike smjestili u skladište u Kravici, gdje su strijeljani.

Tužilaštvo BiH tereti Neškovića i Ilića da su, kao pripadnici Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije RS-a, 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Optuženi Nešković je, kako se navodi u optužnici, naredio dvojici njemu poznatih pripadnika Centra da ubiju dva zarobljena muškarca Bošnjaka, što su oni i učinili.

Prema optužnici, Ilić je, pucajući iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, vršio "provjeravanje" da li je neko od njih preživio. Ilić je, smatra Tužilaštvo BiH, 17. jula 1995. godine u mjestu Jelah, po prijekom postupku, pogubio jednog zarobljenog.

Svjedok NI110 je rekao da je u skladištu Zemljoradničke zadruge jedan od zarobljenika upucao njegovog rođaka, nakon čega su pripadnici policije počeli pucati u zarobljene osobe.

"Moj rođak je ušao među zarobljenike u skladište Zadruge, kada mu je jedan moj bivši školski drug pucao u vrat. Pao je na ulazu u hangar. Čim sam ga izvukao s tog ulaza, počelo je pucanje po zarobljenicima. Bošnjaci su krenuli prema nama, uzvikivali su, psovali, htjeli su nam oteti oružje. Ja nisam pucao", prisjetio se svjedok.

Svjedok je naglasio da su policajcima, nakon što je ubijen njegov stric, naredbu za strijeljanje zarobljenika dali Rade Čuturić i Milenko Trifunović, bivši komandant Trećeg voda Drugog odreda iz Šekovića.

Trifunović je pred Apelacionim vijećem Suda BiH u oktobru 2009. osuđen na 33 godine zatvora zbog učešća u strijeljanju više od 1.000 Bošnjaka u selu Kravica (općina Bratunac) počinjenom 13. jula 1995., dok je Rade Čuturić poginuo u septembru 1995.

"Plan za pogubljenje postojao je nekoliko dana prije nego što je izvršeno strijeljanje i prije nego što se desio incident s mojim stricem", naglasio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juli.