Slučaj Nešković i Ilić
0

Zaštićeni svjedok govorio u ubistvima u Potočarima

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju za zločine počinjene u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je vidio ubistva u Potočarima, te da su muškarci razdvajani od žena i djece, prenosi BIRN - Justice Report.

Svjedok NI-100 na teren u Srebrenicu upućen je u julu 1995. godine kao pripadnik Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS) nakon što je prethodno uhapšen u Srbiji i doveden na ratište.

Komandir njegovog voda, kako je rekao, bio je Neđo Milidragović, koji je u Potočarima odveo grupu između 15 i 20 ljudi do jednog potoka.

“Strijeljao ih je. Postrojio ih je jedno pored drugog. Bio sam udaljen 20 metara i otišao sam nakon što je ubio prva dva-tri čovjeka”, ispričao je NI-100, koji je na jednoj livadi takođe vidio “par mrtvih”.

Svjedok je opisao i kako je prilikom pretresa kuća naišao na jednog invalida te izašao i pozvao Milidragovića, a potom je čuo pucanj.

Zaštićeni svjedok naveo je da je u školi, u kojoj su bili smješteni pripadnici Centra, čuo kako su se određene kolege iz jednice “hvalile da su ubili neke civile”.

Svjedok je rekao da optuženog Dragana Neškovića poznaje likom sa Jahorine, dok se drugooptuženog Zorana Ilića ne sjeća.

Tužilaštvo BiH tereti Neškovića i Ilića da su u naselju Budak učestvovali u pretresu kuća s ciljem sakupljanja i sprovođenja bošnjačkog stanovništva u bazu UN-a u Potočarima, “pri čemu su bili svjesni da će protiv volje biti premješteni na područje pod kontrolom Armije RBiH”.

Neškoviću je na teret stavljeno da je 13. i 14. jula 1995. u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici naredio dvojici pripadnika Centra za obuku na Jahorini da ubiju dva zarobljena Bošnjaka, što su oni i izvršili.

Kako je navedeno u optužnici, Ilić je, pucajući iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, vršio “provjeravanje” da li je neko preživio. On je optužen i da je 17. jula 1995. godine u mjestu Jelah pogubio jednog zarobljenog muškarca.

NI-100 svjedočio je i o razdvajanju muškaraca, navodeći da su oni bili odvođeni u jedan hangar i kuće.

“Njihove lične stvari su bile ispred kuća i hangara. Nama je jedino bilo rečeno da nema dovoljno autobusa i da će oni kasnije biti prebačeni“, ispričao je svjedok.

On je nakon drugog dana u Potočarima iskoristio priliku i, preplivavši Drinu, ponovo pobjegao u Srbiju.

“Poslije toga sam dobijao prijetnje. NI-105 mi je rekao da mi Neđo i Goran prijete, navodno što sam previše vidio”, naveo je svjedok.

Goran Marković, kako je rekao svjedok, bio je jedan od komandira na Jahorini. Markoviću se zajedno sa Duškom Jevićem, Mendeljevom Đurićem i Neđom Ikonićem sudi za genocid počinjen u Srebrenici pred Sudom BiH.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 24. maja 2011.