BiH
141

Suđenje za ubistvo Mirze Raščića: Izudin Tahirović svjedočio u svoju korist

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održano ročište Izudinu Tahiroviću koji je optužen za ubistvo navijača FK Željezničar Mirze Raščića.

Na današnjem ročištu svjedočio je Mustafa Hadžić, svjedok odbrane koji je doveden iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo gdje služi kaznu. U svom obraćanju sudu Hadžić je rekao da je navijač i da je poznavao Raščića.

"Izo (Izudin Tahirović, op.a.) je došao dan prije u udruženje i rekao kako ćemo svi ići da damo bris jer je uzet DNK sa bombe. Grupa navijača Željezničara tvrde da je Izo stavio bombu. Taj dan, Amar Zulić je prebio Tahirovića i izbio mu zub. Nakon toga, Izo je rekao da se ide obračunati sa Zulićem. Čuo sam pucnjeve i počeo bježati prema trolejbuskoj stanici u pravcu Dobrinje", rekao je Hadžić.

Na pitanje da li je Zulić bio u prostoriji u to vrijeme, Hadžić je rekao da ga je vidio kako je ušao, ali da ga nije vidio kako izlazi.

U svoju korist svjedočio je i optuženi Izudin Tahirović koji je potvrdio da ga je Zulić pretukao, ali da on nije kriv za postavljenu bombu na Stadionu Grbavica. Istakao je da je Mirza bio dobar momak te da je navodno greškom pucao u njega.

"Kada sam bio u bjekstvu vidio sam na Klixu da sam upucao Mirzu i prijavio sam se policiji. Zulić, Omanić i Ćemo navodno su išli do apoteke, ali bili su tu. Uzeo sam pištolj iz ormarića za struju nakon tuče sa Zulićem i zapucao", rekao je Tahirović.

Tvrdi kako je Zulić uzeo Raščića i stavio ga kao štit ispred sebe. Ponovio je da je Raščić ubijen greškom i da mu je žao.

Postupajući tužilac pitao je Tahirovića da li je dao izjavu u Tužilaštvu i da li je prepoznao Mirzin lik kada je pucao, na što je odgovorio potvrdno. Na pitanje kako je pucao rekao je da je pucao nasumice, a u Tužilaštvu KS je nakon privođenja rekao da je pucao kao iz rafala. U izjavama svjedoka navodi se kako je Raščić tu noć jedini sjedio za stolom.

Raščićeva sestra Zerina koja prati svako ročište napustila je sjednicu jer joj je pozlilo.

Sljedeće ročište zakazano je za 13. oktobar u 13 sati kada će svjedočiti svjedok Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Tahirovića se tereti da je 16. aprila 2015. godine oko 19:10 sati u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar ispalio četiri hica iz vatrenog oružja prema Raščiću koji je zadobio teške tjelesne povrede i preminuo u prostorijama Klinike urgentne medicine KCUS-a 25 minuta kasnije.

Optuženi je osuđivan već devet puta i to na općinskim sudovima u Sarajevu, Konjicu i Čapljini.