BiH
284

Suđenje za ubistvo Mirze Raščića: Optuženi Tahirović oteo novac, potukao se prije kobnog čina

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Izudinu Tahiroviću koji je optužen za ubistvo navijača FK Željezničar Mirze Raščića.

Na današnjem suđenju ispitan je svjedok Faris Ćemo kojeg je pozvala odbrana, a koji je već jednom saslušan po pozivu Tužilaštva KS. Advokat Izudina Tahirovića Izet Baždarević postavio je pitanje Ćemi da li je optuženi Tahirović od njega oteo novac.

"Sedam dana prije nego će se desiti ovaj kobni događaj Izudin je uz prijetnju pištoljem i sa još tri osobe uzeo novac, 4.000 KM koje su poslije vraćene. Falilo je još 500 KM, ali ih je Izudin poslije vratio. Tog dana sam bio u udruženju jer su bile uplate za gostovanje u Vitezu. Nakon tuče između Izudina i Zulića, ja i moj drug Adi Omanić smo sa Zulićem napustili stadion i otišli u Hitnu po lijekove koje je Zulić kupovao svom djetetu. Poslije nekoliko minuta dobili smo informaciju da je Mirza ranjen i došli smo na stadion", rekao je Ćemo.

Baždarević je postavio i pitanje kako se vrijeme na računu iz apoteke ne slaže s vremenom ubistva Raščića jer je razlika u 2-3 minute. Tužilac je tražio prigovor istaknuvši kako se događaj "nije desio jučer pa da se može konkretno sjetiti toga".

Sljedeće ročište zakazano je za petak, 30. septembra, u devet sati kada će biti ispitan svjedok odbrane Mustafa Hodžić koji će po nalogu Kantonalnog suda Sarajevo biti doveden iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo gdje služi kaznu. Očekuje se i svjedočenje optuženog Tahirovića u svoju korist.

Na jednom od sljedećih ročišta svjedočit će i Raščićevi prijatelji koji su tog kobnog dana bili s njim u prostoriji. U sudnici su, kao i uvijek do sada, bili Mirzini prijatelji i sestra, koji traže pravdu noseći majice s njegovim likom.

Optuženog Tahirovića tereti se da je 16. aprila 2015. godine oko 19:10 sati u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar ispalio četiri hica iz vatrenog oružja prema Raščiću koji je zadobio teške tjelesne povrede i preminuo u prostorijama Klinike urgentne medicine KCUS-a 25 minuta kasnije.

Raščić je tu noć sa svojim kolegama iz udruženja volontirao u pripremama za gostovanje FK Željezničar Vitezu, gdje su primali uplate za organizovane autobuse.

Navijači Plavih bili su u šoku i nevjerici jer su Mirzu isticali kao primjer vatrenog navijača koji nikada nije pravio probleme i vjerno je bodrio svoj klub na svim utakmicama u Sarajevu i van njega. Ne prođe nijedna utakmica da se navijači Plavih ne sjete i ne odaju počast svom kolegi i prijatelju. Uoči ročišta postavljeni su i transparenti na sarajevskim mostovima posvećenu Raščiču i Harisu Selmanu koji je također ubijen, a koje su uradili Mirzini prijatelji i sestra Zerina.