Zaštićeni svjedok S4
0

Suđenje Sariću: "Oko 100 Bošnjaka bilo zarobljeno u Jagomiru"

FENA
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je optuženi Goran Sarić bio nadređeni policajcima na području Nahoreva i u bolnici Jagomir u kojoj je bio zatočen tri dana.

Zaštićeni svjedok S 4 kazao je da je napad srpskih snaga na sarajevsko naselje Nahorevo počeo u junu 1992. godine, nakon čega je civilima Bošnjacima bilo naređeno da “ne izlaze iz kuća”.

"Jednog dana su nas megafonom pozvali da se predamo i odveli na Nahorevska brda. Tu smo bili nekoliko sati, nakon čega su nas vratili kući. Kad smo silazili, vidjeli smo da pale bošnjačke kuće. Poslije toga dolazili su nam policajci iz Jagomira svaki dan u kuću da traže oružje. Rekli su da im je komandir Sara s Bjelava, a ja sam znao da je to Goran Sarić", rekao je S4.

Dodao je da su Bošnjake iz Nahoreva sredinom juna 1992. srpski policajci pozvali do zgrade mjesne zajednice, nakon čega je oko sto njih uhapšeno i kamionom prebačeno u Jagomir, gdje su zadržani.

"Oko 19. juna ušao je policajac, prozvao nas 15 i rekao da ostanemo. Ostali su pušteni u grad. Mi smo trebali ići u Vogošću, ali došao je stražar po imenu Boris i rekao da mu je Sara rekao da me može pustiti", ispričao je S4.

Zaštićeni svjedok, koji je potom izašao na teritoriju pod kontrolom Armije BiH naveo je da je nakon rata saznao da je grupa od desetak mještana Nahoreva ubijena na Skakavcu.

Sarić, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti u srpskoj općini Centar, optužen je da je 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima naselja Nahorevo da dođu u zgradu mjesne zajednice u tom naselju odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

Istog dana, kako je navedeno u optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno u Sarajevo.

Tužilaštvo BiH tereti Sarića i da je 21. juna 1992. vršio razdvajanje zatočenika u Jagomiru u tri grupe tako što je u prvu grupu odvojio 60 zatočenika, koji su prisilno premješteni u Sarajevo, u drugu 26 Bošnjaka, koji su prebačeni u logor Bunker u Vogošći, dok je u treću grupu odvojio 11 osoba, koje su kasnije ubijene na području Skakavca u Sarajevu.

Kasim Muharemović, drugi svjedok koji je dao iskaz u korist Državnog tužilaštva na ovom suđenju kazao je da je 1992. godine živio u svojoj kući u Nahorevu sve dok megafonom nije pozvan, s ostatkom bošnjačkom stanovništva, u zgradu mjesne zajednice.

"Tu su nas navodno pitali da li ćemo ostati pod srpskom vlasti, ali to je već sve bilo odlučeno. Iz te zgrade prebacili su nas u Jagomir, gdje su nas sve uhapsili. Rekli su nam da moramo ostaviti kaiš, dokumente, pertle i sav novac", prisjetio se Muharemović.

Dodao je da je nekoliko dana kasnije u Jagomiru izvršena selekcija tako da je grupa od pedesetak ljudi puštena, dok je ostatak, među kojima je bio i on, trebala ići u Vogošću.

"Kad smo stali u kamion za Vogošću bilo nas je previše i zamolio sam da me puste, što mi je dozvoljeno. Nakon toga, Goran Sarić odvezao je još dvojicu i mene do linije razgraničenja", ispričao je svjedok Muharemović.

Suđenje Goranu Sariću bit će nastavljeno u petak, 31. augusta, saopćila je Justice Report online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.