Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje Goranu Sariću za zločine počinjene u Sarajevu

FENA
Goran Sarić
Goran Sarić
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Goranu Sariću, optuženom za zločine počinjene u Sarajevu ispričali su kako su komšije Bošnjake iz naselja Nahorevo prevozili do linije razgraničenja, kao i u zatvor u Vogošći.
  • Goran je rekao da se nešto dešava i otišli smo do paviljona. Tamo su ljudi bili postrojeni, bilo ih je 20 do 30. Ušli su u kamion. (...) Kad smo došli, mislim da je Boban ostao s njima, opisao je svjedok Petar Pavlović Malešić odvođenje muškaraca u logor “Bunker” u Vogošći.

Prema njegovom iskazu, odvođenje civila, koji su bili zatvoreni u paviljonu u krugu bolnice Jagomir organizovala je “vojna komanda”, čiji su predstavnici, koliko se sjeća, bili tada prisutni. Iako, kako je kazao, tada nije znao da je pripadnik rezervnog sastava policije, svjedok je rekao da su mu pretpostavljeni bili Slavko Milinković zvani Boban i Goran Sarić, kojeg od prije rata poznaje kao “komandira policije na Marindvoru”.

Sarić je optužen da je, kao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj općini Centar, 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

Tužilaštvo BiH tereti Sarića da je 21. juna 1992. razdvojio zatočenike u Jagomiru u tri grupe, tako što je u prvu grupu odvojio 60 ljudi, koji su prisilno premješteni u Sarajevo, u drugu 26 Bošnjaka, koji su prebačeni u logor “Bunker” u Vogošći, dok je u treću grupu odvojio 11 osoba, koje su kasnije ubijene na području Skakavca.

Svjedok Pavlović Malešić je potvrdio i da je prevozio komšije Bošnjake do “barikada”, odakle su oni nastavljali pješke prema gradu.

  • Malo je Srba koji nisu odvezli nekog od komšija, rekao je Malešić.

U prevozu bošnjačkog stanovništva Nahoreva do linije razgraničenja, učestvovao je i Mišo Grujić, takođe rezervni policajac, koji je posvjedočio da su ga da to uradi “uputili Sarić ili Milinković”.

Govoreći o privođenju Đulage Pandžića, svjedok je kazao da je sa Draganom Čolićem otišao do njegove kuće, kod koje su pronašli bombe i vojnu stanicu. Đulagu su, kako je dodao, dovezli do policijske stanice, gdje se pojavio i izvjesni Kupres, koji ga je odveo, a on i Čolić su ostali da istovare 50-ak bombi i stanicu.

U ranijim iskazima, svjedok je rekao da su Čolić i Kupres bili u policiji, a danas je naveo da je Čolić bio vojni policajac, a da Kupres nije bio u policiji već se “družio sa Srbijancima”. Iako to nije ranije spominjao, Grujić je kazao da je Pandžića vidio dva dana kasnije kod njegove kuće, a da je čuo da je poslije ponovo odveden i na kraju ubijen.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 17. septembra, javlja BIRN - Justice Report.