Nastavak suđenja Goranu Sariću
0

Svjedočenje o ubistvima civila u Nahorevu, Poljinama i drugim naseljima

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, Zakira Čolić je ispričala kako je 1992. godine po naredbi Gorana Sarića odvedena na ispitivanje.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Čolić je kazala da su 1992. u kuću njenog rođaka u Nahorevu došli muškarci kako bi je odveli do zgrade bolnice Jagomir, na ispitivanje.

"Rekli su mi da me Goran Sarić treba saslušati o mom mužu i bjekstvu mog oca. Smjestili su me s mojom maloljetnom kćerkom u jednu baraku", ispričala je Čolić.

Sarić je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar u Sarajevu, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo u Nahorevu, Poljinama i drugim sarajevskim naseljima.

Optužen je da je 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima u naselju Nahorevo da dođu u Mjesnu zajednicu, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

Grupa od 11 zatočenika kasnije je ubijena na lokalitetu Skakavac.

Kako je navedeno, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Svjedokinja Čolić je kazala da je čula kako je njen otac bio u Jagomiru i da je uspio pobjeći iz barake, nakon čega je ubijen.

Ona je naglasila i da joj je suprug nakon napada na naselje Nahorevo pobjegao prema gradu.

Tokom boravka u baraci svjedokinja je, kako je rekla, čula kako u susjednoj prostoriji ispituju njenog rođaka.

"Kasnije Rašo kaže da je Goran rekao da ću se priključiti koloni žena i djece koji idu za grad. Odvezena sam prvo u Nahorevo da uzmem neke stvari, a onda do barikade pa za grad", kazala je Čolić.

Zaštićeni svjedok S-6 je ispričao da je 1992. godine, zajedno s drugim stanovnicima, napustio Nahorevo.

"Tomo je došao pred moju kuću i rekao da imamo sat vremena da povedemo ljude prema gradu. On je rekao da Sarić danas nije tu, te da su se u štabu dogovorili da stanovništvo ide, jer nam sutra možda neće moći pomoći", prisjetio se svjedok.

Sarića je, kako je kazao, upoznao nakon napada na Nahorevo, kada je došao do njegove kuće.

"Mladići u policijskim uniformama su pitali za mene. Jedan je rekao da je Goran Sarić iz policijske stanice. Čestitali su nam Bajram, sjeli smo i popili piće. Goran je govorio da ovdje ima finog svijeta, ali i krivaca", kazao je S-6.

Naredno ročište održat će se u petak, 16. novembra, javio je BIRN-Justice Report.