Suđenje Goranu Sariću
1

Svjedok: Kad sam zarobljen, imao sam 120 kg, razmijenjen sam sa 48 kg

FENA
Na suđenju za zločine počinjene na području Sarajeva 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je Goran Sarić, čitajući spisak, u tri grupe razdvojio zatvorenike bošnjačke nacionalnosti koji su bili u bolnici Jagomir. Svjedok Muhamed Ruhotina kazao je da je zajedno s još 25 muškaraca odveden u takozvani bunker “Kod Sonje” (općina Vogošća).

“Kad sam zarobljen, imao sam 120 kilograma, a kad sam razmijenjen, imao sam 48 kilograma. Maltene me rođena žena nije mogla prepoznati”, kazao je Ruhotina, koji je u zatočeništvu u više objekata proveo devet i po mjeseci.

Kako je naveo, u tim objektima bio je prinuđen da izvlači tijela ubijenih, kopa rovove, te nosi municiju za Vojsku Repubilike Srpske (VRS).

“Dva puta sam preživio živi štit, a ranjen sam tri puta”, kazao je Ruhotina.

Govoreći o zarobljavanju stanovnika sarajevskog naselja Nahorevo, svjedok je ispričao da su prvo bili pozvani kod osnovne škole da predaju naoružanje, uglavnom lovačko, što je učinjeno.

“Nekoliko dana nakon toga, zašli su od kuće do kuće i rekli da svi muškarci od 16 do 60 i 80 godina idu u Mjesnu zajednicu na nekakav sastanak. Poslije 20 minuta došli su vojnici i odveli nas u Jagomir”, prisjetio se Ruhotina.

U Jagomiru je proveo tri dana, nakon čega je obavljeno razdvanje, tokom kojeg se zarobljenicima obratio Sarić.

“Rekli su nam da izađemo pred zgradu i da se postrojimo. Došao je Goran Sarić u maskiranoj uniformi, imao je beretku na glavi. Rekao je: ‘Da slučajno ne bi nekome koga pustim u grad palo na pamet da napadne Jagomir.’ Imao je automatsku pušku i pucao je u jednu omoriku”, prisjetio se Ruhotina.

Kako je dodao, jedan bivši policajac po imenu Boban, kojeg je komšija Bošnjak pitao da ga pusti, rekao je da se on ništa ne pita i da je “glavni Goran Sarić”.

“Ja sam prvi bio na spisku za grad, ali su me vratili. Spisak je čitao Goran Sarić. Jedna grupa je puštena prema Staroj Breki, to sam vidio s prozora zgrade. Mi smo odvezeni u bunker ‘Kod Sonje’”, kazao je Ruhotina.

Sarića optužnica tereti da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar u Sarajevu, 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima iz naselja Nahorevo da dođu u mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

On je optužen da je 21. juna 1992. vršio razdvajanje zatočenika u zgradi bolnice Jagomir u tri grupe. Kako je navedeno, u prvu grupu odvojio je 60 zatočenika, koji su prisilno premješteni na teritoriju pod kontrolom ABiH, u drugu grupu 26 Bošnjaka, koji su prebačeni u logor “Bunker” u Vogošći, dok je u treću grupu odvojio 11 osoba, koje su kasnije ubijene na području Skakavca u Sarajevu.

“Poslije reintegracije nam je komšija pokazao mjesto prema Skakavcu gdje su bili zakopani. Bili su povezani kablovima i zapaljeni razrjeđivačem. Našili smo boce od razrjeđivača. Preživio je samo svjedok S-1 pukom srećom”, rekao Ruhotina.

Svjedok Hasan Pandžić također je ispričao da je tri dana proveo u Jagomiru, odakle je prebačen u bunker “Kod Sonje”, nakon što je “komandir Sarić” pozvao sve da siđu ispred zgrade, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. juni, kada je planirano saslušanje novih svjedoka optužbe.