Šest razgovora i SMS
15

Suđenje Radeljašu i drugima nastavljeno preslušavanjem presretnutih komunikacija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Suđenje Esedu Radeljašu, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću, Jusufu Čauševiću i Damiru Hadžiću, koji se terete za zloupotrebe u sarajevskoj općini Novi Grad, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) preslušavanjem presretnutih telefonskih razgovora te prezentiranjem nekoliko fotografija i videozapisa, pribavljenih putem posebnih istražnih radnji.

Šest razgovora i jednu komunikaciju ostvarenu putem SMS-a, te fotografije i videosnimke prezentirao je istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sanel Berbić, koji je ranije saslušan kao svjedok u ovom predmetu.

Odbrana je uputila prigovor u vezi s izvođenjem tih dokaznih prijedloga. Hažićev branitelj, advokat Davor Martinović je postavio pitanje o tome šta je operativno bitno u sklopu preslušanih razgovora, a Radeljašev branitelj, advokat Muhidin Kapo je kazao kako ne vidi kakva je svrha reprodukcije tih razgovora, dovodeći u pitanje relevantnost njihovog sadržaja u kontekstu s tužbenim navodima.

Prigovorima se pridružila i Kapetanovićeva braniteljica, advokatica Sabina Hota Ćatović, ustvrdivši da reprodukcija presretnutih komunikacija potvrđuje osnovanost prigovora na zakonitost primjene posebnih istražnih radnji.

Prethodno se na prigovor odbrane u pogledu zakonitosti provođenja posebnih istražnih radnji u ovom predmetu, osvrnuo zastupnik optužbe, tužitelj Senad Osmić, ocijenivši te navode paušalnim.

Podsjetio je na hronologiju dešavanja, uključujući i naredbu za provođenje posebnih istražnih radnji kao i postupanje sudije za prethodni postupak, navodeći da je sve učinjeno u skladu sa ZKP-om, te se, također, pozvao na praksu Vrhovnog suda FBiH i Suda BiH u tom pogledu.

Tužitelj Osmić je najavio da će na narednom ročištu pristupiti ulaganju materijalnih dokaza, a odbrana zatražila da joj se dostavi audiozapis svih presretnutih razgovora, pozivajući se na pravo odbrane na pravičnost sudskog postupka.

Optužnica u ovom predmetu Eseda Radeljaša, nekadašnjeg vijećnika, skupštinskog zastupnika i ministra, te osnivača Stranke za bolje Goražde tereti za krivična djela - ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Jasmina Horo, bivša pomoćnica općinskog načelnika Novog Grada, tereti se za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, bivši pravobranitelj te lokalne zajednice, Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne odnose u toj općini i Damir Hadžić, bivši načelnik općine Novi Grad terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Akteri ovog slučaja terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za oko 50.000 KM, te da ga vrati Općini za nešto više od milion KM.

Prema optužnici, Radeljaš je spornu parcelu dobio na trajno korištenje, uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta, nakon čega je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog 'eksproprijacije'.