{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Mladiću: Iduće sedmice svjedočenje generala Michaela Rosea

F
13.1.2013. u 11:13
0
10
Suđenje Mladiću: Iduće sedmice svjedočenje generala Michaela Rosea
0
Suđenje Mladiću: Iduće sedmice svjedočenje  generala Michaela Rosea
Ratko Mladić
Britanski general Michael Rose, nekadašnji komandant zaštitnih snaga UN-a u BiH, svjedočit će iduće sedmice na suđenju generalu Ratku Mladiću, koje se u ponedjeljak nastavlja, a u sudnicu će se, poslije zimske pauze, u utorak vratiti i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.
Na suđenju Mladiću, u ponedjeljak se najprije nastavlja svjedočenje sarajevskog hirurga Milana Mandilovića, započeto u petak. Mandilović, svjedok tužilaštva, radio je u Vojnoj bolnici u Sarajevu, koja je na početku sukoba 1992. godine postala civilna. On opisuje napade na bolnicu, uvjete pod kojima se radilo u toku rata i pružanje pomoći žrtvama, uključujući one koje su stradale prilikom granatiranja pijace Markale, u augustu 1995. godine.

Tužilaštvo je najavilo da će zatim saslušati Muniru Selmanović, Bošnjakinju iz sela Novoseoci, u sarajevskoj općini Sokolac, a poslije jednog zaštićenog svjedoka, iskaz će dati general Rosea, prenosi Tanjug.

Britanski general bio je na čelu UNPROFOR-a tokom 1994. godine i često se sastajao s političkim i vojnim rukovodstvom Srba u BiH u tom periodu. On je u Haškom tribunalu ranije svjedočio na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, generalu Stanislavu Galiću, koji je zbog terora nad sarajevskim civilima 2006. pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, te na suđenju Karadžiću.

General Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam općina BiH, za teror nad sarajevskim civilima i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Za iste zločine optužen je i Karadžić, koga je pretresno vijeće oslobodilo optužbe za genocid u općinama BiH. Tužilaštvo se na tu odluku žalilo, a odluka žalbenog vijeća se očekuje. U nastavku dokaznog postupka odbrane, Karadžić, koji se sam brani, namjerava da sasluša deset svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: