{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Mladiću: Iduće sedmice svjedočenje generala Michaela Rosea

F
13.1.2013. u 11:13
0
10
Suđenje Mladiću: Iduće sedmice svjedočenje generala Michaela Rosea
0
Suđenje Mladiću: Iduće sedmice svjedočenje  generala Michaela Rosea
Ratko Mladić
Britanski general Michael Rose, nekadašnji komandant zaštitnih snaga UN-a u BiH, svjedočit će iduće sedmice na suđenju generalu Ratku Mladiću, koje se u ponedjeljak nastavlja, a u sudnicu će se, poslije zimske pauze, u utorak vratiti i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.
Na suđenju Mladiću, u ponedjeljak se najprije nastavlja svjedočenje sarajevskog hirurga Milana Mandilovića, započeto u petak. Mandilović, svjedok tužilaštva, radio je u Vojnoj bolnici u Sarajevu, koja je na početku sukoba 1992. godine postala civilna. On opisuje napade na bolnicu, uvjete pod kojima se radilo u toku rata i pružanje pomoći žrtvama, uključujući one koje su stradale prilikom granatiranja pijace Markale, u augustu 1995. godine.

Tužilaštvo je najavilo da će zatim saslušati Muniru Selmanović, Bošnjakinju iz sela Novoseoci, u sarajevskoj općini Sokolac, a poslije jednog zaštićenog svjedoka, iskaz će dati general Rosea, prenosi Tanjug.

Britanski general bio je na čelu UNPROFOR-a tokom 1994. godine i često se sastajao s političkim i vojnim rukovodstvom Srba u BiH u tom periodu. On je u Haškom tribunalu ranije svjedočio na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, generalu Stanislavu Galiću, koji je zbog terora nad sarajevskim civilima 2006. pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, te na suđenju Karadžiću.

General Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam općina BiH, za teror nad sarajevskim civilima i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Za iste zločine optužen je i Karadžić, koga je pretresno vijeće oslobodilo optužbe za genocid u općinama BiH. Tužilaštvo se na tu odluku žalilo, a odluka žalbenog vijeća se očekuje. U nastavku dokaznog postupka odbrane, Karadžić, koji se sam brani, namjerava da sasluša deset svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: