|

Suđenje Mladiću: Dan sa 3.600 projektila

Suđenje Mladiću: Dan sa 3.600 projektila
6
Klix.ba
21.11.2012. u 17:09
0
komentara
6

dijeljenja
Suđenje Mladiću: Dan sa 3.600 projektila Ratko Mladić
Bivši vojni posmatrač UN-a u Sarajevu John Hamill izjavio je na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, da je samo u jednom danu u julu 1993. na Sarajevo palo više od 3.600 granata.
Irski potpukovnik Hamill posvjedočio je da je 22. jula 1993. Vojska Republike Srpske (VRS) ispalila 3.612 granata na Sarajevo, što su registrovali vojni posmatrači Ujedinjenih nacija (UN) na srpskoj strani, među kojima je bio i on.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je, između ostalog, za terorisanje civila u Sarajevu artiljerijskim i snajperskim napadima od 1992. do 1995. godine. Kao “tehnički savjetnik”, Hamill je učestvovao u istrazi o eksploziji koja je na sarajevskoj pijaci Markale, 5. februara 1994. usmrtila 66, a ranila više od 140 građana.

Tužioci ga nisu ispitivali o zaključku istrage, ali je Hamill prošle godine na suđenju bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću rekao da nije moglo biti tačno utvrđeno odakle je granata ispaljena i ko je odgovoran.

Na suđenju Karadžiću, koji se takođe tereti za genocid i druge zločine u BiH, Hamill je rekao da bi bilo “zapanjujuće” pogoditi Markale prvom ispaljenom granatom iz minobacača. Tužilac Adam Weber danas je, međutim, svjedoku pokazao izvještaje vojnih posmatrača UN-a po kojima je na centar Sarajeva 5. februara 1994. palo više minobacačkih granata, prije i poslije eksplozije na Markalama.

Svjedok je izjavio da te izvještaje nije vidio tokom istrage, ali da su po njima “minobacačke granate padale unutar centra grada... na udaljenosti od 900 do 1.900 metara od Markala”, kao i da je granatiranje nastavljeno poslije eksplozije. “To je bio samo jedan običan dan u Sarajevu, granatiranje nije bilo baš žestoko”, naznačio je Hamill.

Tokom istrage o Markalama, pukovnik Radislav Cvetković potvrdio je Hamillu da je VRS imala minobacače od 120 milimetara na Mrkovićima, u pravcu sjever-sjeveroistok od pijace. Kako je Hamill izjavio, Cvetković ga je pitao i zašto je UNPROFOR “zabrinut zbog jedne granate” kad ih je VRS “ispalila između 30.000 i 40.000”.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, svjedok je kazao da je granata na Markalama eksplodirala pri udaru o tlo ili neznatno unutar tla, odbacivši tako nalaze nekih istražitelja da se aktivirala prije dodira sa zemljom. Potpukovnik Hamill potvrdio je da je VRS izvještavala vojne posmatrače UN-a o metama na koje će otvarati vatru.

Ponovio je i izjavu sa suđenja Karadžiću da je Armija BiH (ABiH) “koristila incidente u političke svrhe, naročito tokom međunarodnih konferencija”, ali da je to njegovo lično mišljenje, a ne stav UN-a. Na sugestiju advokata Ivetića, Hamill je potvrdio i da je, po njegovom mišljenju, granata koja je u decembru 1993. pala u blizini bolnice Koševo mogla doći samo sa položaja ABiH.

Na dodatno pitanje tužioca Webera da li je ikada vidio ikakve dokaze da je granata koja je pala na Markale bila ispaljena iz mobilnog minobacača ABiH, Hamill je odgovorio negativno. Poslije prve pauze u današnjem zasjedanju, optuženi se nije pojavio u sudnici, požalivši se, kako je prenio njegov advokat Miodrag Stojanović, da mu nije dobro, da “ima vrtoglavicu” i da mu se “koči desna noga”.

Nakon što je Mladiću izmjeren pritisak, koji je bio u granicama normale, predsjedavajući sudija Alphons Orie je nagovijestio da će suđenje biti nastavljeno u odsustvu optuženog zato što nema medicinskih razloga da proces bude prekinut. Mladić se, poslije još jedne kraće pauze, vratio u sudnicu i do kraja pratio Hamillovo svjedočenje.

Suđenje Ratku Mladiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, nastavlja se sutra, javio je Birn.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.