Haški tribunal
0

Suđenje Karadžiću: Strah od osvete

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu svjedokinja Slavica Ristić je ispričala da je čula kako optuženi razgovara sa Ratkom Mladićem i govori mu da je “Srebrenica gotova i da je sve završeno”.

Slavica Ristić, poslovna žena iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kazala je da je, zajedno sa Srđom Trifkovićem, Amerikancem srpskog porijekla, 13. jula 1995. godine bila u kancelariji sa optuženim Karadžićem, tadašnjim predsjednikom Republike Srpske (RS).

Karadžić je, kako je rekla svjedokinja, nazvao telefonom Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) i pričali su preko spikerfona iako je veza bila loša. Ristić je kazala da je fotografisala dok su razgovarali, a te fotografije su prikazane u sudnici.

Karadžić, koji je tada bio vrhovni komandant oružanih snaga RS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka i progon desetina hiljada žena i djece u danima nakon što je VRS zauzela Srebrenicu 11. jula 1995. godine.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Ristić i Trifkovića optuženi Karadžić je primio i 14. jula 1995. uvečer i, kako je svjedokinja kazala, “pomno je pratio izvještavanje stranih televizija o zbivanjima u Srebrenici”.

Dok ju je Karadžić unakrsno ispitivao, Ristić je ustvrdila da “ne zna ko je tačno rekao” da je Srebrenica “gotova”, ali da je razumjela da je to značilo da su vojne operacije bile završene.

“Vi niste imali nikakvih naznaka da će neko biti izbačen i deportovan iz Srebrenice”, sugerisao je optuženi. Ristić je odgovorila: “Naprotiv. Dok smo 12. jula dolazili putem od Zvornika ka Milićima, vidjeli smo parkirane autobuse. To nam je bilo vrlo neobično, nismo znali smisao toga. Poslije vašeg razgovora s generalom Mladićem, tema je bila da se mora voditi računa o civilima i da niko ne napravi ništa od čega bi srpska strana imala posljedice.”

Kako je kazala, Ristić je kasnije od Trifkovića saznala da će “autobusi biti ponuđeni muslimanskom stanovništvu koje želi da izađe”. Svjedokinja je ustvrdila da joj je to Trifković rekao dok Karadžić nije bio prisutan. Njen utisak bio je da će samo onima “koji žele da odu biti omogućeno da odu”.

Svjedokinja je izjavila da joj je potpredsjednik RS-a Nikola Koljević, koji je 1997. godine počinio samoubistvo, kazao da će otići u Srebrenicu da bi se uvjerio da je “sa civilima sve u redu” zbog “mogućnosti da se desi osveta”.

Na pitanje Karadžića da li je tokom njihovih susreta bila spominjana Žepa, Ristić je rekla da je “jedna od informacija koju sam čula bila da je sljedeći korak Žepa”.

Upitana “da li je bilo razgovora o ratnim zarobljenicima, da će biti egzekucija”, svedokinja je uzvratila: “U mom prisustvu ne”, dodavši da joj je bilo “vrlo nelogično” da atmosferu sa tih sastanaka poveže “s onim što se kasnije desilo sa zarobljenicima”.

“Poslije boravka na Palama bilo mi je teško da poverujem da je neko negdje donio odluku da se to uradi”, kazala je Ristić.

U dodatnom ispitivanju, tužilac Jullian Nicholls pitao je svjedokinju zna li šta se 13. jula desilo u selu Kravica, a 14. jula u selu Orahovac. “Ne”, odgovorila je ona.

Na te dvije lokacije, VRS je u navedeno vrijeme, po optužnici i ranijim presudama Haškog tribunala, strijeljala oko 2.000 srebreničkih Bošnjaka.

Na pitanje da li je znala da je u vrijeme njenog prvog susreta sa Karadžićem, 13. jula popodne, odvođenje bošnjačkih civila iz Potočara već bilo okončano, Ristić je odgovorila negativno.

Poslije Ristić, suđenje Karadžiću je nastavljeno iskazom zaštićenog svjedoka KDZ-122 iza zatvorenih vrata, javio je Birn.