Haški tribunal
0

Suđenje Karadžiću: Podrška paravojnim jedinicama

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Na suđenju Radovanu Karadžiću svjedok Milorad Davidović danas je započeo svjedočenje o zločinima koje su nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u nekoliko općina činili pripadnici paravojnih formacija i “snage bosanskih Srba”.

Davidović, nekadašnji glavni inspektor jugoslavenskog Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP), rekao je da je tokom boravka 1992. godine u BiH saznao za ubistva i pljačkanja stanovništva.

Optuženi Karadžić, prema Davidoviću, podržao je dolazak paravojnih formacija iz Srbije na područje Sarajeva.

“U Lukavici sam se sastao s generalom Mladićem i rekao mu za pojave pljačke i da se to mora spriječiti. Nenajavljeno je ušao Karadžić, a potom nam je rečeno da su ispred stigli Arkanovi momci”, ispričao je svjedok.

On je dodao da su njih trojica izašla napolje i da je jedan od mladića rekao da su došli da pomognu u oslobađanju Sarajeva.

“Kasnije, kad smo ponovo razgovarali, general Mladić je bio ljut jer je bio protiv paravojnih formacija, pogotovu ovih ‘arkanovaca’. Karadžić je rekao: ‘Neka, mi smo ih pozvali. Treba da pomognu u oslobađanju Sarajeva’”, kazao je Davidović.

Željka Ražnatovića Arkana, nekadašnjeg komandanta paravojne formacije “Srpska dobrovoljačka garda”, Haški tribunal je optužio za ratne zločine, ali je on preminuo u Beogradu 2000. godine, prije početka suđenja.

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske, sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Za iste zločine optužen je i Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS).

Davidović je rekao da je viđao i neke pripadnike paravojnih formacija, koji su inače bili članovi Jedinice za specijalne operacije Srbije.

Prema kazivanju ovog svjedoka, Karadžić i drugi iz rukovodstva Republike Srpske znali su za prisustvo paravojnih jedinica u BiH i sastajali su se s Arkanom u Beogradu, javio je BIRN.

Davidović je rekao da je kasnije učestvovao u akciji hapšenja pripadnika paravojnih formacija u Brčkom, Bijeljini i Zvorniku.

“Tokom hapšenja ‘Žutih osa’ u Zvorniku saznao sam za ubistva koja su počinili”, rekao je Davidović.

Nebojša Ristić, drugi svjedok Haškog tužilaštva na ovom ročištu i nekadašnji član Karadžićevog osiguranja, kazao je da je optuženi 4. augusta 1995. godine posjetio Srebrenicu, ali da se nije sastajao s predstavnicima lokalnih vlasti ni vojske.

Za ubistva Bošnjaka koja su izvršena u julu 1995. godine Ristić je saznao kasnije iz medija, ali tokom augustovske posjete, kako je rekao, ništa nije znao, niti je bilo ko to spominjao.

Karadžiću se optužnicom na teret stavlja učešće u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 28. juna ove godine, ispitivanjem svjedoka Davidovića.