Suđenje Karadžiću
0

Davidović završio svjedočenje

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Na suđenju Radovanu Karadžiću završeno je petodnevno svjedočenje Milorada Davidovića, nakon čega je počelo saslušanje zaštićenog svjedoka Haškog tužilaštva KDZ 531. Svjedočenje KDZ 531 nije bilo otvoreno za javnost, a Vijeće je odbacilo zahtjev optuženog da ponovo budu razmotrene zaštitne mjere koje su ranije odobrene ovom svjedoku.

Karadžić je svjedoka Davidovića ispitivao o problemima s formacijama “Garda-Panteri” i “Tajfun”. Svjedok je rekao da mu je poznato da “‘Garda" nikad nije htjela biti pod vojnom komandom”.

"Da li znate da sam naredio da se 'Tajfun' pretpočini MUP-u, pa kad nisu, naredio sam da budu raspušteni, pa kad ni to nije učinjeno, naredio sam da se pohapse?", pitao je optuženi Davidovića, koji je odgovorio da o tome zna “nešto površno”.

Tužilaštvo je u dodatnom ispitivanju svjedoku predočilo nekoliko dokumenata, kojima se, kako je objašnjeno, želi pokazati kako je Karadžić imao mogućnost da utiče na rad organa da provode istrage kad su Srbi bili žrtve.

Davidović, koji je bio inspektor u Saveznom sekretarijatu unutrašnjih poslova (SSUP) bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), tokom svjedočenja - koje je počelo 24. juna - govorio je o zločinima paravojnih formacija i o vezama optuženog s njima.

Na kraju ispitivanja Karadžić se uz osmijeh izvinio svjedoku zbog “borbe oko činjenica” i izrazio nadu da “niko neće imati posljedica”.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužnicom se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH.

Naredno ročište zakazano je za ponedjeljak, 4. juli, javio je BIRN Justice Report.