|

Davidović: Etničko čišćenje u Bijeljini isplanirano 1992.

Davidović: Etničko čišćenje u Bijeljini isplanirano 1992.
0
F
FENA
29.6.2011. u 17:40
3
komentara
0

dijeljenja
Davidović: Etničko čišćenje u Bijeljini isplanirano 1992. Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog Radovana Karadžića, bivši glavni inspektor Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) Jugoslavije kazao je da su srpske vlasti u Bijeljini 1992. godine napravile plan za etničko čišćenje Bošnjaka u tom gradu.
Milorad Davidović, svjedok Haškog tužilaštva, u srijedu je, trećeg dana svjedočenja na suđenju Karadžiću, rekao da je Krizni štab u Bijeljini 1992. godine imao “spiskove za protjerivanje muslimanskog stanovništva”.

- Bio sam prisutan u Kriznom štabu kada su donosili plan i način rada u kojem su govorili da će iseliti muslimane iz Bijeljine. Lokalni rukovodioci Srpske demokratske stranke (SDS) su pravili spiskove za iseljenje, rekao je Davidović.

Svjedok je naglasio da je u ljeto 1992. godine “razgovarao” s Bošnjacima koji su protjerivani iz Bijeljine i od kojih je saznao da su se oni nalazili na tim spiskovima.

Na teret Radovanu Karadžiću stavlja se učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, skupa sa članovima SDS-a i kriznih štabova te pripadnicima paravojnih jedinica, s ciljem progona nesrpskog stanovništva s područja Bijeljine i drugih 19 općina u BiH.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) i SDS-a, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu od 1992. do 1995. godine.

Davidović je rekao da je ispred Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) Jugoslavije poslan 1992. godine na područje Bijeljine i Zvornika kako bi pomogao vlastima RS-a da “spriječe krađu i razbojništvo paravojnih jedinica”.

Prema Davidoviću, njegova jedinica je u ljeto 1992. godine u Zvorniku uhapsila nekoliko pripadnika paravojne jedinice “Žute ose”, ali su oni nakon mjesec dana u pritvoru pušteni na slobodu, jer pravosudne institucije “nisu željele da ih krivično gone”.

- Uhapsili smo "Žute ose", tu bandu koja je pljačkala, samo da bi oni nakon 30 dana bili pušteni iz pritvora, a koliko znam, to je urađeno na Karadžićevo ili Krajišnikovo insistiranje, jer je rečeno da Srbi ne treba da se procesuiraju. Taj postupak je obustavljen i predmet je bačen u ladicu i nikada više nije procesuiran, istakao je Davidović.

Momčilo Krajišnik, nekadašnji član Glavnog odbora SDS-a, osuđen je 2009. godine pred Haškim tribunalom na 20 godina zatvora zbog učešća u zločinima na području 10 općina u BiH.

Na Karadžićev upit, svjedok Davidović je rekao da nikada nije bio član SDS-a.

- Za mene je svaka jednonacionalna stranka nešto grozno, konzervativno i primitivno. Kada neko ističe samo jednu naciju, mislim da je to grozno. Rođeni sam Srbin, ali ne negiram pravo svakoj drugoj naciji i vjeri da ima svoju kulturu, dodao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Karadžić je kazao da je svjedok imao “problema sa zakonom”, te da je, prema stavu Odbrane, “nepodoban za svjedoka”, što je Davidović negirao.

Unakrsno ispitivanje Davidovića će se nastaviti u četvrtak, 30. juna, javio je BIRN Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...