Suđenje Karadžiću
0

Svjedok: U RS-u su djelovale paravojne formacije

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Haškog tužilaštva kazao je u utorak da su na području Republike Srpske (RS) tokom cijelog rata djelovale paravojne formacije, “kojima niko nije ništa mogao”.

Milorad Davidović, nekadašnji glavni inspektor Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) Jugoslavije, drugog dana svjedočenja pred Haškim tribunalom rekao je da mu je poznato kako je optuženi Karadžić radio na tome da paravojne formacije “udalji ili stavi pod komandu vojske”, ali da u tome nije uspio.

  • To nije bilo moguće jer su paravojske uvijek imale podršku lokalnih srpskih vlasti i kriznih štabova, kao i visokih funkcionera RS-a, tako da, čak kada vojska dođe u sukob s njima i pohapsi neke članove, oni vrlo brzo budu pušteni i nastave sa zločinima i zlodjelima. Sve do kraja rata u RS-u su bile paravojne formacije kojima niko nije mogao ništa, rekao je Davidović.

Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku RS-a i Srpske demokratske stranke (SDS), na teret se stavlja učešće u genocidu, zločinima protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. U optužnici se navodi da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu skupa sa članovima SDS-a, državnih organa bosanskih Srba na republičkom i lokalnom nivou, te vođama srpskih paravojnih snaga i dobrovoljačkih jedinica, u cilju progona nesrpskog stanovništva s područja 20 općina u BiH, među kojima je i Bijeljina.

Po riječima Davidovića, lokalne srpske vlasti stvarale su 1992. godine “uslove za strah, paniku i neizvjesnost nesrpskog stanovništva” kroz propagandu i sredstva informisanja.

  • Nije moglo sponatno doći etničko čišćenje. Krizni štabovi nisu radili ništa drugo nego sprovodili uputstva s najvišeg nivoa. Na kraju se vršilo etničko čišćenje na brojnim područjima i to nisu bili izuzeci, nego pravilo, kazao je Davidović.

Svjedok Davidović je rekao i da su neki srpski krizni štabovi 1992. godine radili na formiranju “lokalnih vojnih formacija pod komandom SDS-a”, te da su pozivali paravojne formacije da pomognu “u zaštiti srpskog naroda”.

  • Sjećam se da je Krizni štab pozvao Arkana u Bijeljinu da oslobodi taj grad, jer su navodno Srbi na tom području bili ugroženi. Ali, iskreno, to što se dešavalo u Bijeljini redovna policija je mogla da završi bez ikakvih poteškoća. Mislim da stanje nije bilo tako teško da je trebao neko da interveniše izvana, dodao je svjedok.

Željko Ražnatović Arkan, vođa paravojne formacije “Srpska dobrovoljačka garda” ili “Arkanovi tigrovi”, umro je 2000. godine, prije nego što mu je počelo suđenje pred Haškim tribunalom za zločine u BiH.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Davidovića nastavit će se u srijedu, 29. juna, javio je BIRN Justice Report.