Haški tribunal
0

Suđenje Karadžiću: Omarska je bila jeziva i neljudska

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Optužbe Mevludin Sejmenović kazao je da su snage pod vodstvom Srpske demokratske stranke (SDS) u ljeto 1992. godine silom preuzele vlast u Prijedoru, a zatim ubijale, nezakonito pritvarale i proganjale nesrpsko stanovništvo.

Sejmenović, nekadašnji poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) iz Prijedora, rekao je da je SDS 1991. godine počela stvaranje srpskih autonomnih oblasti u BiH, šireći propagandu o ugroženosti srpskog naroda.

Prema iskazu Sejmenovića, uslijedilo je naoružavanje srpskog stanovništva, a SDS je tvrdila da je “70 posto Prijedora srpsko”, što je “izazvalo veliki strah kod nesrpskog stanovništva”.

Srpska vojska, kako je rekao svjedok, vlast u gradu je preuzela krajem aprila 1992. godine, pod izgovorom da se Srbima u Prijedoru sprema pokolj, nakon čega su Bošnjaci i Hrvati otpušteni iz svih institucija, uključujući i policiju.

“Propaganda je govorila da su zelene beretke htjele da preuzmu vlast, a istovremeno su Srbi tvrdili da su zauzeli grad bez ijednog ispaljenog metka. Kako, kod tolikih hiljada zelenih beretki”, rekao je Sejmenović.

Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku SDS-a i Republike Srpske (RS), na teret se stavlja sistematski progon Bošnjaka i Hrvata u opštini Prijedor, koji je prema navodima optužnice dosegao razmjere genocida zbog namjere srpskih vlasti da djelimično ili potpuno unište te etničke grupe.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje međunarodnih talaca.

Sejmenović je posvjedočio da su srpske snage krajem maja 1992. godine prvo napale i spalile selo Hambarine, a zatim dva dana granatirale Kozarac, u kojem je bila samo slabo naoružana, legalna Teritorijalna odbrana (TO) BiH.

“Zatim je krenula pješadija i palila redom kuće, plamenovi su do neba bili, ljudi su bježali, neki su izgorjeli u kućama, a neki su bili pogođeni. Sljedećeg dana pješadija je tjerala ljude. U selima u kojima mještani nisu krenuli, ubijali su nasumično. To se desilo i u Trnopolju i u drugim selima, svojim očima sam gledao”, izjavio je svjedok.

Prema Sejmenovićevom iskazu, muškarci nesrpske nacionalnosti odvedeni su u logore Omarska i Keraterm, a žene i djeca u Trnopolje. Njihove kuće bile su sistematski opljačkane.

Sejmenović je dodao da se neko vrijeme krio u kući, ali poslije određenog vremena se predao srpskoj vojsci, a zatim je pretučen i ispitan u Prijedoru i prebačen u logor Omarska.

“Omarska je bila jeziva i neljudska, tukli su ljude odmah po dolasku, tjerali logoraše da tuku logoraše, da jedan obrok dnevno jedu trčeći, prebijali su ih neprekidno. Dječaku od 13 godina obje su ruke polomili, ni jesti nije mogao. Neljudska, nemilosrdna mašinerija – to je bila Omarska”, rekao je svjedok.

Suđenje će se nastaviti u petak, 28. oktobra, unakrsnim ispitivanjem svjedoka Sejmenovića.