{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nusret Sivac svjedočio o zločinima u Prijedoru

F
28.9.2011. u 21:19
0
7
Nusret Sivac svjedočio o zločinima u Prijedoru
0
Nusret Sivac svjedočio o zločinima u Prijedoru
Radovan Karadžić
Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haagu iskaz je dao svjedok Optužbe Nusret Sivac, govoreći o zločinima nad Bošnjacima u Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine.
Sivac, koji je prije rata bio kamerman i novinar, opisao je i svoje zatočeništvo u logoru Omarska u kojem su, kako je rekao, srpska vojska i policija ubile i mučile stotine Bošnjaka.

Tadašnji lider Srpske demokratske stranke (SDS) i predsjednik Republike Srpske (RS), Radovan Karadžić optužen je za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz Prijedora.

U samom gradu i okolnim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, prema optužnici, progon je dostigao razmjere genocida.

Sivac je izjavio da je uhapšen i prebačen u Omarsku krajem juna 1992., nakon što su srpske snage silom preuzele vlast u Prijedoru u aprilu, a “etničko čišćenje sprovele u maju”.

“Hiljade muslimana bilo je u Omarskoj zatvoreno pod brutalno neljudskim uvjetima. Prebijani su, ubijani, mučeni i nije im davano dovoljno hrane, a žene su zlostavljane”, kazao je Sivac.

Svjedok je naglasio da se u Omarskoj odvijala “sistematska egzekucija uglednih muslimana iz Prijedora”, poput ljekara-interniste Osmana Mahmuljina.

“Doktora Mahmuljina, poštenog čovjeka, prethodno je list „Kozarski vjesnik“, koji je bio propagandno sredstvo SDS, zajedno sa Radio-Prijedorom, nazvao 'doktorom monstrumom'. Koga su ti mediji pomenuli, bio je stavljen na listu za odstrijel i svi su ubijeni”, kazao je Sivac.

Logor Omarska, po svjedokovim riječima, posjetili su 17. jula 1992. zvaničnici SDS-a iz Banje Luke i Prijedora, a zarobljeni su bili primorani da pred njima “pjevaju srpske pjesme”.

„U logoru su bili Radoslav Brđanin, Radoslav Vukić, Predrag Radić, Stojan Župljanin, Milomir Stakić, Milan Kovačević, Simo Drljača i drugi“, precizirao je Sivac.

Brđanina je Tribunal osudio na 32, a Stakića na 40 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru.

Suđenje Župljaninu je u toku, a Kovačević je umro u pritvoru prije početka suđenja. Drljaču su ubile snage NATO-a prilikom hapšenja po nalogu Haškog tribunala.

Pet dana poslje te posjete, 22. jula 1992., svjedok kaže da su u Omarsku dovedeni, u 12 autobusa, Bošnjaci iz više sela sa područja Novog Brda, kojeg su srpske snage prethodnog dana etnički očistile.

Po prijemu u logor, mnogi su ubijeni i zlostavljani uz zid koji su, po svjedokovim riječima, zatočeni nazivali '”zidom plača”. Drugi Bošnjaci bili su zatim primorani da uklone tragove nedjela.

Pošto je oslobođen u augustu, Sivac je u decembru 1992. dobio dozvolu da ode iz Prijedora, ali je prije toga, kako je rekao, morao da prepiše imovinu na srpske vlasti.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je tvrdio da su muslimani u aprilu 1992. spremali napad na Prijedor, ali je svjedok to negirao, podsjećajući da je grad bio okružen jakim snagama Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Optuženi je insistirao i da je podjelu Prijedora i BiH dogovorio sa vrhom Stranke demokratske akcije (SDA).

Sivac je uzvratio da je SDS time “kupovala vrijeme”, a da je kasnije “učinila sve da nestane BiH” i da teritorije koje je zauzela pripoji Velikoj Srbiji.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u petak, 30. septembra iskazom drugog svjedoka, a unakrsno ispitivanje Sivca optuženi će naknadno završiti, prenosi BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: