{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: "Muslimani krivi za izbijanje rata"

F
15.2.2013. u 18:31
0
59
Suđenje Karadžiću: "Muslimani krivi za izbijanje rata"
0
Suđenje Karadžiću: "Muslimani krivi za izbijanje rata"
Radovan Karadžić
Niz svjedoka odbrane Radovana Karadžića koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu za izbijanje rata u BiH okrivili bosanske muslimane nastavio je i bivši predsjednik Srpske općine Milići Tomislav Savkić.
Svjedok Savkić, koji je bio i član lokalnog kriznog štaba, ponovio je iskaz mnogih svjedoka Karadžićeve Odbrane da su muslimani počeli da se naoružavaju 1991. godine, i formiraju paravojne jedinice.

Istovremeno su, kako je kazao svjedok, po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA), prestali da se odazivaju na pozive za mobilizaciju u Jugoslovensku narodnu armiju (JNA).

Te paravojske, po svjedoku, upadale su u srpska sela i zlostavljale stanovništvo, te zaustavljale vozila na drumskim barikadama, javio je Birn Justice Report.

Savkić je ustvrdio i da je Muslimansko nacionalno vijeće BiH krajem 1991. objavilo namjeru da “stvori muslimansku državu i oružane snage”, poslije čega su Srbi u Vlasenici i okolini pokušali da sa muslimanima postignu dogovor u cilju izbjegavanja rata.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je, između ostalog, za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca u Srebrenici.

Tvrdeći da nije znao za dokument “varijanta A i B”, kojim je, po optužnici, Karadžić u decembru 1991. godine naložio preuzimanje vlasti u općinama sa srpskom većinom, ali i manjinom, Savkić je potvrdio da je Srpska općina Milići formirana u martu 1992. godine.

Iako je s muslimanima, prema svjedoku, bio postignut sporazum o podjeli općine, SDA je otezala s njegovom primjenom, “kako bi se omogućilo da što je moguće više muslimana napusti Vlasenicu”.

Početkom aprila 1992., Srbi su formirali Krizni štab i poslali Teritorijalnu odbranu da spriječi napad muslimanskih paravojski za koji su saznali, posvjedočio je Savkić.

Prema pisanoj izjavi svjedoka, koju je Karadžić uveo u dokaze, “preostalo muslimansko stanovništvo zatim je napustilo područje”, prethodno tražeći od srpskih vlasti da im obezbijedi prevoz.

Kao pripadnik VRS-a, Savkić je, kako je svjedočio, bio očevidac propalih pokušaja da se demilitarizuje područje oko Srebrenice iz koje je Armija BiH (ABiH) napadala okolna sela.

On je izjavio i da je, 15. jula 1995., u šumi vidio veliki broj leševa muslimana iz kolone koja je pokušavala da se, poslije pada Srebrenice, probije ka Tuzli.

Svjedok je ustvrdio da su oni stradali u međusobnom obračunu. Kao i prethodni svjedoci, Savkić je negirao da su Karadžić i drugi lideri s Pala ikada naredili protjerivanje ili ubistva muslimana.

Pri svom iskazu Savkić je ostao i nakon što mu je u unakrsnom ispitivanju tužiteljica Ann Sutherland predočila niz dokaza o progonu muslimanskih civila iz Vlasenice i okoline i drugim zlodjelima.

Savkić je negirao i da je bio u kontaktu s načelnikom za bezbjednost Drinskog korpusa VRS-a Vujadinom Popovićem, koga je Sud u Haagu nepravosnažno proglasio krivim za genocid u Srebrenici i osudio na doživotni zatvor.

Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za 18. februar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: