|

Suđenje Karadžiću: "Muslimani krivi za izbijanje rata"

Suđenje Karadžiću: "Muslimani krivi za izbijanje rata"
0
F
FENA
15.2.2013. u 18:31
59
komentara
0

dijeljenja
Suđenje Karadžiću: "Muslimani krivi za izbijanje rata" Radovan Karadžić
Niz svjedoka odbrane Radovana Karadžića koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu za izbijanje rata u BiH okrivili bosanske muslimane nastavio je i bivši predsjednik Srpske općine Milići Tomislav Savkić.
Svjedok Savkić, koji je bio i član lokalnog kriznog štaba, ponovio je iskaz mnogih svjedoka Karadžićeve Odbrane da su muslimani počeli da se naoružavaju 1991. godine, i formiraju paravojne jedinice.

Istovremeno su, kako je kazao svjedok, po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA), prestali da se odazivaju na pozive za mobilizaciju u Jugoslovensku narodnu armiju (JNA).

Te paravojske, po svjedoku, upadale su u srpska sela i zlostavljale stanovništvo, te zaustavljale vozila na drumskim barikadama, javio je Birn Justice Report.

Savkić je ustvrdio i da je Muslimansko nacionalno vijeće BiH krajem 1991. objavilo namjeru da “stvori muslimansku državu i oružane snage”, poslije čega su Srbi u Vlasenici i okolini pokušali da sa muslimanima postignu dogovor u cilju izbjegavanja rata.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je, između ostalog, za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca u Srebrenici.

Tvrdeći da nije znao za dokument “varijanta A i B”, kojim je, po optužnici, Karadžić u decembru 1991. godine naložio preuzimanje vlasti u općinama sa srpskom većinom, ali i manjinom, Savkić je potvrdio da je Srpska općina Milići formirana u martu 1992. godine.

Iako je s muslimanima, prema svjedoku, bio postignut sporazum o podjeli općine, SDA je otezala s njegovom primjenom, “kako bi se omogućilo da što je moguće više muslimana napusti Vlasenicu”.

Početkom aprila 1992., Srbi su formirali Krizni štab i poslali Teritorijalnu odbranu da spriječi napad muslimanskih paravojski za koji su saznali, posvjedočio je Savkić.

Prema pisanoj izjavi svjedoka, koju je Karadžić uveo u dokaze, “preostalo muslimansko stanovništvo zatim je napustilo područje”, prethodno tražeći od srpskih vlasti da im obezbijedi prevoz.

Kao pripadnik VRS-a, Savkić je, kako je svjedočio, bio očevidac propalih pokušaja da se demilitarizuje područje oko Srebrenice iz koje je Armija BiH (ABiH) napadala okolna sela.

On je izjavio i da je, 15. jula 1995., u šumi vidio veliki broj leševa muslimana iz kolone koja je pokušavala da se, poslije pada Srebrenice, probije ka Tuzli.

Svjedok je ustvrdio da su oni stradali u međusobnom obračunu. Kao i prethodni svjedoci, Savkić je negirao da su Karadžić i drugi lideri s Pala ikada naredili protjerivanje ili ubistva muslimana.

Pri svom iskazu Savkić je ostao i nakon što mu je u unakrsnom ispitivanju tužiteljica Ann Sutherland predočila niz dokaza o progonu muslimanskih civila iz Vlasenice i okoline i drugim zlodjelima.

Savkić je negirao i da je bio u kontaktu s načelnikom za bezbjednost Drinskog korpusa VRS-a Vujadinom Popovićem, koga je Sud u Haagu nepravosnažno proglasio krivim za genocid u Srebrenici i osudio na doživotni zatvor.

Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za 18. februar.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...