BiH
0

Suđenje Karadžiću: Galić negira odgovornost za masakr na Markalama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), Stanislav Galić, u četvrtak je na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu negirao odgovornost za eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. godine, saopćio je BIRN- Justice Report.

Prema optužnici koja Karadžića tereti za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, jedna minobacačka granata je na Markalama ubila 66, a ranila više od 140 građana. Haški tribunal je 2006. godine generala Galića (70) pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog terora nad Sarajlijama. Tom presudom Galić je proglašen krivim za napad na Markale, podsjeća BIRN.

Na pitanje Karadžića da li je on naredio ispaljivanje granate na Markale, Galić je odgovorio: "Nikada, ni u kom slučaju ne bih naredio da se ispali granata na pijacu, jer mi smo tu pijacu čuvali četiri godine i sad odjednom da naredim - kad je sve riješeno - da se puca po pijaci. To je apsurdno".

Upitan da li je dobio izvještaj iz podređenih jedinica o otvaranju vatre na pijacu, izjavio je da "nije bilo izvještaja nižih komandi da je neko ispalio granatu". Galić je rekao i da je VRS ponudila da zajednička komisija istraži taj incident, ali da su muslimanska strana i UNPROFOR to odbili, saopćio je BIRN.

  • Markale je ispitivalo, koliko sam ja poslije saznao, deset komisija i one nisu mogle zvanično ustanoviti odakle je ispaljena mina. S tim, hoću da kažem, ako deset komisija NATO-a radi na tom slučaju i ne mogu odrediti tačno šta se događa, a kako mi da odredimo, bez prisustva tamo, odakle je mina ispaljena i ko je ispalio - kazao je Galić.

Na Karadžićevu sugestiju, svjedok je osporio i da je jedna granata od 120 milimetara mogla ubiti i raniti više od 200 ljudi.

"Mislim da je to jedina mina u svijetu koja je nanijela toliko gubitaka", rekao je Galić, dodavši da su “to gubici za žaljenje”.

Svjedok je kazao i da je “teško prihvatiti” da je toliki broj žrtava stradao od jedne mine i da se “to tako događalo”. On se zapitao “gdje su fragmenti tijela mine” koji su fotografisani, a zatim su se “kao izgubili”.

"To mi govori da tu nešto nije u redu, a ima i drugih elemenata tehničke prirode i opšte situacije... da je to nenormalno", rekao je Galić.

Ratni komandant snaga VRS-a oko Sarajeva naznačio je da je do njega doprla informacija i da je Armija BiH (ABiH) izazvala stradanje na Markalama.

"To je na neki način ovdje i general Michael Rose, komandant UNPROFOR-a, priznao kada je dao izjavu, ali se ogradio da je to tako rečeno Aliji Izetbegoviću da bi ga prisilili na razgovore na koje on nije uvijek pristajao", kazao je Galić.

Tokom svjedočenja, Galić je izrazio i žaljenje zbog stradanja djece u Sarajevu: “Moram reći ovdje, časni sude, meni je u ovom našem ratu bilo žao svakog čovjeka koji je poginuo i nastradao, posebno na sarajevskom ratištu, koje je bilo tako teško, a prije svega djece. Mnogi me nisu razumjeli kada sam to rekao, mislili su da ja mislim drugačije - jedno kažem, a drugo radim. Ja sam stvarno uvijek posebno žalio djecu.”

Galić će svjedočenje u odbranu Karadžića - koji je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce nastaviti u ponedjeljak, 21. aprila, saopćio je BIRN - Justice Report.