Suđenje Karadžiću
0

Dragomir Milošević: Nije naređeno nezakonito granatiranje Sarajeva

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U nastavku svjedočenja u odbranu Radovana Karadžića, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog (SRK) korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomir Milošević izjavio je da nikada nije dao naređenje za protivpravno granatiranje Sarajeva.
  • Davanje dozvole da bilo ko nezakonito djeluje granatama po Sarajevu, ja takva naređenja nisam davao - rekao je Milošević odgovarajući na pitanja Karadžića, prenio je Birn Justice Report.

Generala Miloševića Haški sud je 2009. proglasio krivim za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperskim napadima 1994. i 1995., osudivši ga na 29 godina zatvora.

Milošević je optužio Armiju BiH (ABiH) da se služila zabranjenim ratnim lukavstvima da bi krivicu za civilne žrtve u Sarajevu pripisala njegovoj jedinici.

Tvrdio je da je bošnjačka vojska iz grada otvarala vatru iz civilnih objekata, poput bolnica, nastojeći da isprovocira odgovor SRK-a i time mu “nanese štetu”.

Po svjedokovom iskazu, srpska strana se uzdržavala da na tu vatru uzvrati uvijek kada je bilo opasnosti da će stradati civili. Milošević je, međutim, naznačio da bi za balkon u soliteru koji je džakovima pretvoren u puškarnicu smatrao kako “nema veze s civilnom strukturom”.

Na Karadžićevu sugestiju, Milošević je ustvrdio da tokom prekida vatre početkom februara 1994. njegov korpus nije otvarao artiljerijsku vatru.

Prema optužnici protiv Karadžića, 5. februara 1994. u minobacačkom napadu na sarajevsku pijacu Markale sa položaja SRK-a ubijeno je 66, a ranjeno više od 140 osoba.

Milošević je izjavio i da je, poslije eksplozije na Markalama, SRK u potpunosti poštovao zonu isključenja teškog oružja od 20 kilometara oko Sarajeva, nasuprot ABiH, koja je svoju tešku artiljeriju u gradu sakrila i upotrebljavala.

Komentarišući navode optužnice o “neselektivnoj” i “prekomjernoj” vatri na ciljeve u Sarajevu, Milošević je sugerisao da njegova jedinica nije imala dovoljno municije za pretjerivanje.

Prije otvaranja vatre, Miloševićev korpus je, po njegovom iskazu, osmotrio da li je ciljani prostor bio “opterećen civilima”, a “ako je bio, nije dejstvovano”.

Na neprijateljskoj strani bilo je da obezbijedi da “civili ne budu tamo”. Na pitanju da li je, po povratku sa liječenja u Beogradu u septembru 1995., tražio informacije o drugoj eksploziji ispred tržnice Markale, Milošević je odgovorio negativno.

Potčinjeni su mu, međutim, ispričali da je “pala anatema na SRK” uprkos tome što artiljerija kritičnog dana nije djelovala.

Za ovaj napad na Markale iz 28. avgusta 1995. godine, kada su 43 osobe ubijene, a 75 ranjeno, Miloševića je Žalbeno vijeće suda u Haagu oslobodilo krivice, usvojivši njegov alibi da je u vrijeme eksplozije bio u bolnici.

Dok ga je Karadžić ispitivao, Milošević nije negirao da je SRK ispalio modifikovane avio-bombe koje su, po optužnici, u nekoliko incidenata pogodile civilne objekte u Sarajevu, ranivši sedam osoba, ali je tvrdio da su bile gađane komande ABiH tokom velike ofanzive iz grada.

Karadžić je, osim za teror nad stanovnicima Sarajeva, optužen i za genocid u počinjen Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedočenje Miloševića nastavlja se 29. januara.