Haag
0

Suđenje Karadžić zatvoreno za javnost

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je u četvrtak iza zatvorenih vrata iskazom svjedoka optužbe čiji je identitet zaštićen.

Ovaj zaštićeni svjedok je 154. svjedok kojeg je Haško tužilaštvo izvelo pred Pretresno vijeće od početka suđenja Karadžiću, odnosno od kraja oktobra 2009. godine. Sjednica zatvorena za javnost najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka u postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

U toku je izvođenje dokaza protiv Karadžića po dijelu optužnice koja mu na teret stavlja genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice i progon nekoliko desetaka hiljada žena, djece i staraca iz te enklave, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN), u danima nakon što ju je 11. jula 1995. zauzela Vojska Republike Srpske (VRS).

Karadžić je tada bio predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS-a.

Haško tužilaštvo je do sada završilo dokazni postupak protiv Karadžića o optužbama za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce, u periodu između 1992. i 1995. godine.

Serge Brammertz, glavni tužilac Tribunala u Haagu, procijenio je krajem prošle godine da bi izvođenje dokaza protiv Karadžića moglo biti okončano do kraja maja ove godine, uz napomenu da je ta procjena “okvirna”, javio je BIRN.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno u ponedjeljak, 23. januara.