{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radovan Karadžić sat vremena kasnio u sudnicu

S
10.1.2012. u 12:11
0
10
Radovan Karadžić sat vremena kasnio u sudnicu
0
Radovan Karadžić sat vremena kasnio u sudnicu
Radovan Karadžić
U Haškom tribunalu danas je nastavljeno suđenje haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, po optužnici za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.
Zasjedanje je jutros počelo sa gotovo jednosatnim zakašnjenjem. Karadžić je objasnio da nije stigao da se spremi za dolazak u sudnicu "zbog aktivnosti u pritvorskoj jedinici".

"Nastupila je zabuna. Ja sam obaviješten da treba da siđem u 8.30. U međuvremenu su u 8.00 sati ostali otišli u šetnju, a za to vrijeme smo mi bili zaključani i ja sam bio potpuno bespomoćan, jer nemaju dovoljno stražara da bi neko ostao na spratu. Nisam mogao da uopšte izađem i na vrijeme pripremim, da uzmem stvari", objasnio je Karadžić.

Tužilaštvo u ovom predmetu nastavlja sa izvođenjem dokaza o događajima u Srebrenici 1995. godine. Najavljeno je da će do petka, 13. januara, biti saslušano šest novih svjedoka: zaštićeni svjedok KDZ-045, britanski patolog, forenzički antropolog iz Gvatemale, te kenijski pukovniki dva pripadnika holandskog bataljona UNPROFOR-a.

Suđenje Karadžiću bilo je u prekidu od 9. decembra, jer vijeće nije bilo u mogućnosti da u ovom predmetu održi sjednicu nedjelju dana prije početka redovne zimske sudske pauze, koja je trajala od 19. decembra prošle do 6. januara ove godine.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, uvodnom riječju tužilaštva, a prvi svjedoci saslušani su u aprilu 2010. Od tada je saslušano gotovo 150 svjedoka, a očekuje se da tužilaštvo dokazni postupka okonča u maju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: