Suđenje Karadžiću
0

Nastavljeno svjedočenje zaštićenog svjedoka optužbe

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, nastavljeno je svjedočenje zaštićenog svjedoka optužbe KDZ-122 iza zatvorenih vrata. Zatvorena sjednica najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka u procesima pred Haškim sudom.

Tužioci trenutno izvode dokaze o tačkama optužnice koje Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, terete za genocid i progon bošnjačkog stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Po optužnici, srpske snage su, u danima nakon što su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu, ubile više od 7.000 bošnjačkih muškaraca u okolini Zvornika, dok su žene, djecu i starce prisilno premjestile na teritoriju pod kontrolom vlasti u Sarajevu.

Svjedok KDZ-122 iskaz je započeo u ponedjeljak, 12. marta. Za njegovo svjedočenje tužioci su zatražili četiri radna sata, a Karadžić, koji se brani sam, zahtijevao je pet sati za unakrsno ispitivanje svjedoka.

KDZ-122 je 173. svjedok optužbe na suđenju Karadžiću, koje je počelo krajem oktobra 2009. godine.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz nedavno je najavio da će dokazni postupak protiv Karadžića biti okončan u aprilu.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno 15. marta.

Karadžić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, djela koja se odnose na period od 1992. do 1995. godine, javio je BIRN.