{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Svjedočenje iza zatvorenih vrata

F
19.10.2011. u 17:42
0
1
Suđenje Karadžiću: Svjedočenje iza zatvorenih vrata
0
Suđenje Karadžiću: Svjedočenje iza zatvorenih vrata
Radovan Karadžić
Iskaz zaštićenog svjedoka Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu u srijedu je protekao na sjednici zatvorenoj za javnost.
Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS), tenutno se pred Haškim tribunalom (ICTY) sudi za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH. Prema optužnici protiv Karadžića, progon - koji, između ostalih krivičnih djela, obuhvata i nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva - u sedam bosanskohercegovačkih opština dostigao je nivo genocida.

Prema ranijoj najavi Haškog tužilaštva, za ovu nedjelju su bili predviđeni iskazi zaštićenih svjedoka KDZ-492 i KDZ-490.
Svjedočenje na zatvorenoj sjednici najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka pred Haškim tribunalom.

Karadžić je optužen i za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, teror nad stanovnicima Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje oficira međunarodnih snaga za taoce između 1992. i 1995. godine.

Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tužilaštva u razgovoru s novinarima u Haagu, izjavio je da će izvođenje dokaza o progonu Bošnjaka i Hrvata širom BiH uskoro biti privedeno kraju.

Dokazni postupak o genocidu nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka, kako je Brammertz kazao, mogao bi početi u novembru ove godine.

Brammertz je ocijenio da suđenje Karadžiću ide po planu i da će Optužba moći dokazni postupak okončati u maju iduće godine, odnosno u roku koji je odredilo Pretresno vijeće.

KDZ-492 i KDZ-490 su 119. i 120. svjedoci Optužbe na suđenju Karadžiću. Od početka procesa, kraja oktobra 2009. godine, Sud je zasjedao tokom 216 radnih dana.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak, 20. oktobra, javio je BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: