|

Suđenje Goranu Zubcu: Dok je gorjelo Predsjedništvo BiH kontaktiran 59 puta

Suđenje Goranu Zubcu: Dok je gorjelo Predsjedništvo BiH kontaktiran 59 puta
16
Klix.ba
28.11.2014. u 15:43
68
komentara
16

dijeljenja
Suđenje Goranu Zubcu: Dok je gorjelo Predsjedništvo BiH kontaktiran 59 puta
Na ročištu direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zubcu, koje je održano danas u Sudu BiH, svjedočila su dva službenika Federalne uprave policije (FUP) i to Elvis Kumbarić i Edin Kundalić.
Prvi je svjedočio analitičar Kumbarić, koji je prezentirao shemu kontakata sa službenog mobitela Gorana Zubca 7. i 8. februara 2014. godine.

Kumbarić je rekao da je Zubac u tom periodu ostvario 59 kontakata, od čega 20 SMS-ova i 39 poziva.

Pojasnio je da je direktor SIPA-e između ostalog ostvario tri kontakta s Antom Jelečem, kontakt s Fahrudinom Radončićem, dva kontakta s Draganom Golijanom te kontakt s Himzom Selimovićem.

Precizirao je da je na osnovu GSM mreže utvrđeno da se Zubac tokom tih kontakata, 7. februara, za vrijeme demonstracija u Sarajevu, nalazio u Trebinju, a da je posljednji kontakt iz Istočnog Sarajeva imao u 11 sati i 50 minuta.

Zubčev branilac Dragiša Jokić pitao je svjedoka da li su u shemi kontakata pronađeni brojevi Tužilaštva, na što je Kumbarić odgovorio da nisu.

Drugi svejdok na ročištu bio je također službenik FUP-a Edin Kundalić, koji je analizirao snimke izuzete od TV kuća, a odnose se na demonstracije u Sarajevu od 7. februara i paljenje zgrade Predsjedništva BiH.

On je Sudu BiH prezentirao izdvojene kadrove koji predstavljaju krivična djela te skraćeni snimak koji prikazuje te događaje.

Branilac Jokić je uložio prigovor na zakonitost tih dokaza, istaknuvši da nema zapisnika o njihovom izuzimanju, te da odbrana nije imala priliku da ih vidi, ali je postupajući sudija Mirsad Strika odbacio njegov prigovor.

Naredno ročište u ovom predmetu bit će održano 18. decembra.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...