{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Goranu Zupcu optuženom za nesavjestan rad u službi 5. februara

F
30.1.2015. u 16:16
4
5
Nastavak suđenja Goranu Zupcu optuženom za nesavjestan rad u službi 5. februara
4
Nastavak suđenja Goranu Zupcu optuženom za nesavjestan rad u službi 5. februara
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslav Marković u nastavku suđenja Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), predočio je danas u Sudu Bosne i Hercegovine niz materijalnih dokaza.
Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, a optužnica ga tereti da se oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH tokom protesta organiziranih u Sarajevu 7. februara 2014. godine, odnosno da je u vezi s tim odbio angažirati SIPA-inu specijalnu jedinicu.

Materijalni dokazi koje je Marković predočio odnose se na, između ostalog, emitirane televizijske snimke spremljene na CD-ovima, fotodokumentacije Federalne uprave policije.

Predočeni su i izvještaji o šteti nastaloj 7. februara na zgradi Predsjedništva BiH, parkiranim automobilima i drugim objektima, izvještaj o materijalnoj šteti nastaloj na Arhivu BiH te dokument Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu s konstatovanim povredama policijskih službenika i demonstranata.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. februar.

Odbrana je najavila da će na tom ročištu predočiti materijalne dokaze i ispitati svjedoka Anđelka Hrgića, pomoćnika direktora SIPA-e.

Prema tužbenim navodima, Zubac je ignorirao zahtjeve za pomoć u sprečavanju napada na zgradu Predsjedništva BiH koje mu je onda upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nadalje, optužnica ga tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa nesavjesno postupio u vršenju dužnosti usljed čega je došlo do imovinske štete više od 10.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: