{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Goranu Zupcu optuženom za nesavjestan rad u službi 5. februara

F
30.1.2015. u 16:16
4
5
Nastavak suđenja Goranu Zupcu optuženom za nesavjestan rad u službi 5. februara
4
Nastavak suđenja Goranu Zupcu optuženom za nesavjestan rad u službi 5. februara
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslav Marković u nastavku suđenja Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), predočio je danas u Sudu Bosne i Hercegovine niz materijalnih dokaza.
Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, a optužnica ga tereti da se oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH tokom protesta organiziranih u Sarajevu 7. februara 2014. godine, odnosno da je u vezi s tim odbio angažirati SIPA-inu specijalnu jedinicu.

Materijalni dokazi koje je Marković predočio odnose se na, između ostalog, emitirane televizijske snimke spremljene na CD-ovima, fotodokumentacije Federalne uprave policije.

Predočeni su i izvještaji o šteti nastaloj 7. februara na zgradi Predsjedništva BiH, parkiranim automobilima i drugim objektima, izvještaj o materijalnoj šteti nastaloj na Arhivu BiH te dokument Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu s konstatovanim povredama policijskih službenika i demonstranata.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. februar.

Odbrana je najavila da će na tom ročištu predočiti materijalne dokaze i ispitati svjedoka Anđelka Hrgića, pomoćnika direktora SIPA-e.

Prema tužbenim navodima, Zubac je ignorirao zahtjeve za pomoć u sprečavanju napada na zgradu Predsjedništva BiH koje mu je onda upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nadalje, optužnica ga tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa nesavjesno postupio u vršenju dužnosti usljed čega je došlo do imovinske štete više od 10.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: