BiH
16

Suđenje direktoru SIPA-e Goranu Zubcu odgođeno zbog nedolaska optuženog

Piše: N. J.
Direktor SIPA-e Goran Zubac nije se pojavio danas na početku glavnog pretresa pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH.

Advokat Dragiša Jokić je sudiji Mirsadu Striki obrazložio da se Zubac nije pojavio zbog toga što je u Sudu BiH jutros bio angažovan veliki broj naoružanih pripadnika Jedince za specijalne namjene SIPA-e koji su tu bili zbog statusne konferencije u predmetu Zijad Turković i drugi.

"Na ovaj način Zubac je želio izbjeći mogućnost da zlonamjernici ovu situaciju iskoriste tako da prikažu da on na ovaj način vrši pritisak na Sud i demonstrira silu. Posebnu težinu tome daje činjenica da je on optužen zbog neangažovanja pripadnika ove jedinice na zaštiti zgrade Predsjedništva BiH i na taj način je želio izbjeći neugodnu situaciju", kazao je Jokić.

Sudija Strika je na to odgovorio da je Zubcu vjerovatno neugodno i zbog same činjenice da je optužen, ali da će smatrati neopravdanim njegov eventualni nedolazak na sljedeće ročište 25. septembra te ako se ni tada ne pojavi bit će izdat nalog za njegovo privođenje.

Advokat Jokić je na kraju kazao da će se Zubac taj dan pojaviti. Tužilac Miroslav Marković nije iznosio nikakav stav u vezi ovog.

Podsjetimo, u optužnici koja je potvrđena 16. juna, između ostalog, navodi se da je Zubac, kao službeno lice u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici, koju je 5. juna podiglo Tužilaštvo BiH, Zubac se tereti da se tokom protesta 7. februara u Sarajevu oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio da angažuje specijalnu jedinicu Agencije za istrage i zaštitu BiH.